Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από FTSE 25 αλλά και κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες το ΧΑ +0,29% στις 775 μον. η Intralot στο -8% – Βελτίωση στο CDS 320 μ.β.

tags :
Με στηρίξεις από FTSE 25 αλλά και κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες το ΧΑ +0,29% στις 775 μον. η Intralot στο -8% – Βελτίωση στο CDS 320 μ.β.
Κατοχύρωση κερδών στις υπεραγορασμένες τράπεζες με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη +47,29% από την αρχή του χρόνου
(upd18)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με στηρίξεις από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΔΕΗ +2,09%, EΛΠΕ +1,69%, Coca Cola +1,44%.. ενώ οι κινήσεις καταχύρωσης βραχυπρόθεσμών κερδών που καταγράφηκαν στις τράπεζες ήταν δικαιολογημένες καθώς βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank -4,01% και Πειραιώς -3,69% ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank +1,29% καλύπτοντας τις απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το -3,27% ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε η Eθνική +0,16% με χαμηλό ημέρας -3,12%
Στο επίκεντρο ο αυξημένος όγκος συναλλαγών στην Eurobank o οποίος κάλυψε πάνω από το 40% του συνολικού όγκου με την JP Morgan να βλέπει εισροές 125 εκατ. ευρώ και την Wood 113 εκατ. ευρώ λόγω MSCI.

Επίσης, η μετοχή της Intralot υποχώρησε σημαντικά στο -8,35% καθώς ανακοίνωσε ζημιές 58,5 εκατ. ευρώ για το 2018 με αύξηση καθαρού δανεισμού στα 615 εκατ. ευρώ.
Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, η χώρα έχει βγει ήδη στις αγορές ενώ αναμένεται και η νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,70%, οι τράπεζες καλύτερα μπορούν να πάνε, ειδικότερα με την έγκριση για την συλλογική αντιμετώπιση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων μέσα Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου με συνδυασμό με την πιο φιλική προσέγγιση της ΝΔ προς τις αγορές θα είναι θετική εξέλιξη για την πορεία της Ελλάδος.
Επίσης, μπαράζ αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος θα σημειωθεί λίαν συντόμως από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ 23:20 στις 26 Απριλίου την ελληνική οικονομία σε ΒΒ- από Β+ ή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.
Ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 3 Μαΐου 2019 επίσης κατά 1 κλίμακα από Β high σε ΒΒ/Β που αντιστοιχεί στο ΒΒ- της Fitch.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά  ομολόγων με 10ετές ομόλογο στο 3,30% με προοπτική το 3% ενώ το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά στις 320 μονάδες βάσης προσεγγίζει τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά ομόλογα με το ιταλικό 10ετές στο 2,61% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 69 μονάδες βάσης..
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, Φουρλής, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Lamda, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,02%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης ξεκίνησε με κέρδη +0,20% ενώ στο πρώτο πενταλεπτο καταγράφηκε το υψηλό της ημέρας στο +0,34%.
Λίγο πριν τις 11:30 εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -5,58% και Alpha bank -4,74% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,64% ενώ μισή ώρα αργότερα σε συνδυασμο με τις απώλειες του συνόλου σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,28%
Περί τις 16:15 με ήπιες στηρίξεις από μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΟΤΕ.. αλλά και από τα κέρδη της Eurobank ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,39%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 647 μονάδες με απώλειες -1,70% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 775 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776,53 μονάδες και χαμηλό στις 763,62 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 42,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 33,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες,
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και όγκου 1,55 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 763 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ, η Eurobank διακίνησε 891 χιλ. τεμάχια αξίας 355 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 80 χιλ. τεμάχια αξίας 148 χιλ. ευρώ.
Ο Sarantis 162 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 763 χιλ. ευρώ.

Η αγορά προεξοφλεί με βιασύνη τις θετικές ειδήσεις με πιθανό τον κίνδυνο της στρέβλωσης

Ενώ και στα ομόλογα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποδόσεις στο 3% από 3,28% της τρέχουσας περιόδου και χρηματιστήριο πάνω από τις 800 μονάδες με προοπτική 850 μονάδες η βιασύνη με την οποία συντελείται η άνοδος αυτή προβληματίζει.
-26 Απριλίου αναβάθμιση της Ελλάδος από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s
-3 Μαΐου αξιολόγηση της Ελλάδος από τον καναδικό οίκο DBRS
-7 Μαΐου θα εκδοθεί το νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,70%
-10 Μαΐου 2019 η Ελλάδα θα εξοφλήσει μερικώς δάνεια 3,7 δισεκ. στο ΔΝΤ που φέρουν επιτόκια περίπου 5%.
-13 Μαΐου ο οίκος MSCI πιθανότατα θα αναβαθμίσει Εθνική και Eurobank στους δείκτες.
Μάλιστα η Wood εκτιμάει ότι αναμένεται να εισρεύσουν 128 εκατ δολάρια στον τίτλο της Eurobank.
Πλέον το Fairfax έχει μέση τιμή κτήσης μετά το deal με την Grivalia όχι 2,55 ευρώ στην Eurobank αλλά 0,94 ευρώ.
-Μέσα Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εγκρίνει το APS ή Ιταλικό μοντέλο την πρόταση που αφορά συλλογική αντιμετώπιση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παροχή εγγυήσεων από το κράτος.
-16 Μαΐου 2019 η Εθνική τράπεζα θα παρουσιάσει σε investment day το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο όπως έχει αναλυθεί από το bankingnews.

Τα νέα των τραπεζών

Η Εθνική τράπεζα με 5,6 δισεκ. κεφάλαια και 4,962 δισεκ. tangible book, ισχυρή ρευστότητα και λόγω καταθέσεων αλλά και με το υψηλότερο coverage ratio στο 59,1% (δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) θέλει να παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
Με κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής υπερτιμημένη καθώς στις τιμές έχουν προεξοφληθεί πολλά θετικά νέα όπως και οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs.
Ωστόσο στην Εθνική τράπεζα ίσως ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί το γεγονός ότι θα αυξήσει τα έσοδα της το 2020 κατά 280 εκατ πέραν αυτών που εμφάνισε ως προ προβλέψεων έσοδα το 2018 στα 400 εκατ ευρώ.
Από την άλλη, η Eurobank όπως έχει παρουσιάσει σε αναλυτικά ρεπορτάζ το bankingnews έχει εμπρός θετικές ειδήσεις και σίγουρα έχει παρουσιάσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες με την συγχώνευση με την Grivalia.
Ήδη η Eurobank εμφανίζει P/BV δηλαδή σχέση τιμής προς λογιστική αξία περίπου 0,56 όταν οι άλλες τράπεζες βρίσκονται στο 0,30 και η Πειραιώς στο 0,12
Ωστόσο η αποτίμηση πλησιάζει το 0,60 δηλαδή πλησιάζει τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
Ακόμη οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι έτοιμες να φθάσουν να συγκρίνονται με τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης σε αριθμοδείκτες.
Η Eurobank λόγω MSCI μπορεί να παραμείνει στο προσκήνιο αλλά τιμές πάνω από 0,75 ευρώ όπως έχουμε αναλύσει ήδη από τις 5 Μαρτίου θα θεωρείται ακραία υπερτιμημένη.
Τα 0,80 ευρώ μπορεί να καταγραφούν λόγω εισροών από MSCI αλλά η πρόβλεψη μας είναι ότι θα επιστρέψει ξανά στην ζώνη των 0,70 με 0,75 που είναι το μέγιστο του fair value για τον τίτλο.
Συνολικές εισροές 163 εκατ. ευρώ θα δει η Eurobank από την προσθήκη της στον δείκτη MSCI EM, σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, ενώ οι εκροές λόγω της αφαίρεσής της από τον MSCI EM Small Cap θα είναι της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.
Έτσι συνολικά, οι καθαρές εισροές θα ανέλθουν στα 125 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την JP Morgan.
Αναφορικά με τη Grivalia, η JP Morgan εκτιμά ότι θα έχει μόνο εκροές, οι οποίες συνολικά θα φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ, από την αφαίρεσή της από τους δείκτες Small Cap του FTSE και του MSCI.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις775 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 740 -750 μονάδες  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 770-780 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 647 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 615 - 625 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

 Απόλυτα ξεκάθαρος, για μία ακόμη φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ενώ υποστήριξε ότι «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί  η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα με το αφορολόγητο το συντομότερο δυνατό, πολύ πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών καθώς σε περίπτωση που χαθεί η μάχη τότε η επιβάρυνση για τους υπόχρεους θα είναι μεγάλη.
Σήμερα αναμένεται να υποβληθεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) το υπόμνημα με τις παρατηρήσεις επί της αρχικής γνωμοδότησης για το Master Plan του ΟΛΠ προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαδικασίες για την έγκρισή του.
H εκ νέου κατάθεση του master plan στην ΕΣΑΛ - που απαρτίζεται από εκπροσώπους υπουργείων - θα αξιώνει την έγκριση του στο σύνολο του παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του ΚΑΣ το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να επιλύσει το ζήτημα με σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 5 Απριλίου
Αποδεκτό έκανε η Κομισιόν το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τις 30 Ιουνίου, υπό την αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί περαιτέρω παράταση της διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Επίτροπος Ανταγωνισμού  κ. Μαργκρέτ Βεστάγκερ επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στη ΔΕΗ για την αρνητική εξέλιξη του προηγούμενου διαγωνισμού ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Σαφές μήνυμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε σήμερα  ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, καλώντας τη χώρα να αποφασίσει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους Financial Times, ο κ. Maas επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρηση για το Brexit περάν του Οκτωβρίου», διευκρινζίοντας ότι «μία ακόμα καθυστέρηση θα αποτελούσε σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει εν τέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Κέρδη στις ασιατικές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,24%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +2,39% στις 3253,60 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +1,07% στις 30129,87 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και στον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, που ξεκινά στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,20%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq με κέρδη +0,40% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,17% (8,66 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές – Πιέσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Πειραιώς και Alpha Bank ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank και Εθνική..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9280 ευρώ με άνοδο +0,16% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4590 ευρώ με πτώση -4,01% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7250 ευρώ με πτώση -3,69% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 753 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7445 ευρώ με άνοδο +1,29% με όγκο 17,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3780 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2115 ευρώ με πτώση -2,31% με όγκο 519 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,02 ευρώ με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές  

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Φουρλής, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Lamda, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,10 ευρώ με άνοδο +1,44% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,49 ευρώ με άνοδο +0,73% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,8070 ευρώ με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 419 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7760 ευρώ με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 412 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,35 ευρώ με πτώση -0,21% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,28 αμετάβλητος ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,43 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,18 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,67 ευρώ με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,69 ευρώ με άνοδο +3,63% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,70 ευρώ με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,60 ευρώ με άνοδο +2,56% και με την κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0871 ευρώ με πτώση -2,79% με την κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,30% βελτίωση στο CDS 320 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,30% μετά το πρόσφατο ράλι.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,70%.  
Σήμερα επιδείνωση καταγράφεται και στην Ιταλία στο 2,61% το 10ετές.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 69 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,62% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,59%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,07 μονάδες βάσης και απόδοση 1,82%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,48 μονάδες βάσης και απόδοση 2,54% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,91  μονάδες βάσης και απόδοση 3,10% με απόδοση αγοράς 3,11% και απόδοση πώλησης 3,09%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,93 μονάδες βάσης και απόδοση 3,29% με απόδοση αγοράς 3,30% και απόδοση πώλησης 3,28%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,99 μονάδες βάσης και απόδοση 3,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,33 μονάδες βάσης και απόδοση 4,05%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 99,24 μονάδες βάσης και απόδοση 4,25%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 336 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 320 μονάδες βάσης από 340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,20% ή 320 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά το ράλι

Ήπιες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και συνολικά της Νοτίου Ευρώπης, με το 10ετές Ιταλικό να βρίσκεται στο 2,61%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/4/2019 στο +0,06% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,124% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,61% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης