Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές και η περίπτωση Καμμένου - Κίνδυνος από τις δωρεές

CNBC: Η ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές και η περίπτωση Καμμένου - Κίνδυνος από τις δωρεές
Η χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την Ευρώπη
Στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς πρέπει να σηκώσει ένα τείχος προστασίας από την επιρροή ξένων... δυνάμεων καταλήγουν αναλυτές, δείχνοντας τη Ρωσία.
Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα του CNBC γίνεται ειδική αναφορά στον Πάνο Καμμένο αλλά και στο γεγονός ότι πολλές φορές έχει φωτογραφηθεί με Ρώσους αξιωματούχους.
«Η Ρωσία θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις εκλογές χρησιμοποιώντας τα κλασικά εργαλεία της, μεταξύ των οποίων η στοχευμένη προπαγάνδα, αλλά και η εκλογή και διαρροή πληροφοριών» δήλωσε στο CNBC ο Andrew Foxall από τη Henry Jackson Society.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ώστε να αποτρέψουν τέτοια επιρροή.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Foxall, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με fake news ή παραπληροφόρηση, να δημοσιοποιούν οποιαδήποτε απόπειρα επιρροής, είτε είναι από τη Ρωσία είτε από αλλού, να δεσμευτούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν κλεμμένα στοιχεία κατά τις προεκλογικές τους εκστρατείας και η χρηματοδότηση των εκστρατειών να είναι διαφανής.

H χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το CNBC, η χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας είναι ακόμα ένα ευαίσθητο θέμα για την Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει κάποιος κανόνας κοινός για όλους.
Αντιθέτως, τα κόμματα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα τους.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν -κατά συνέπεια- αποτύχει στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν ένα μεγάλο πρόβλημα, δηλ. ότι τα ξένα χρήματα μπορούν να ρέουν ανεμπόδιστα σε εκστρατείες σε διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με το International Institute for Democracy and Electoral Assistance, τέσσερις από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάποιους περιορισμούς στις δωρεές των κομμάτων από το εξωτερικό.
Ο λόγος για το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένα ιταλικό πολιτικό κόμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα, χωρίς να είναι παράνομο.
Παράλληλα, έντεκα ακόμα χώρες έχουν εν μέρει περιορισμούς στις δωρεές από το εξωτερικό και μόνο 13 έχουν απαγόρευση.
Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στο CNBC ότι το θεσμικό όργανο συμβάλλει στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων μέσω του προϋπολογισμού του.
Μέχρι το 85% των δαπανών του κόμματος επιστρέφεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το υπόλοιπο πρέπει να καλύπτεται από τα κεφάλαια του κόμματος.
Ωστόσο, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι κανόνες χρηματοδότησης για τα πολιτικά κόμματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου δεν μπορούν να σχολιάσουν το θέμα.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τα ευρωπαϊκά κόμματα

Δεδομένων των πληροφοριών περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν μεγάλη σημασία στη Ρωσία.
Το κόμμα της Marine Le Pen αντιμετώπισε προβλήματα στη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας, καθώς καμία γαλλική τράπεζα δεν δέχθηκε να της χορηγήσει δάνειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jean-Luc Schaffhauser, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της και έχει σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, το κόμμα της Le Pen έλαβε κεφάλαια από μια ρωσική τράπεζα.

Η περίπτωση του Πάνου Καμμένου

Σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα για τις σχέσεις της Ρωσίας με τα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα.
«Ο Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής του δεξιού εθνικιστικού κόμματος της Ελλάδας, έχει συχνά φωτογραφηθεί έχοντας στο πλευρό του Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
Την ίδια στιγμή, κάποια δημοσιεύματα συνδέουν με τη Ρωσία και τη Lega του Matteo Salvini.
«Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα έχουν άμεσες σχέσεις με τη Ρωσία, αν και συνήθως πρόκειται περί προσωπικών σχέσεων» επισημαίνει ο Foxall.
«Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι αποδέχονται προσκλήσεις να ταξιδέψουν στη Μόσχα ή την Κριμαία, που και στις περιπτώσεις τα έξοδα καλύπτονται από το ρωσικό κράτος.
Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, στις χώρες τους δέχονται στενό μαρκάρισμα από Ρώσους διπλωμάτες και αξιωματικούς πληροφοριών» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το CNBC, η Ρωσία είναι βασικός παράγοντας δεδομένου ότι έχει κοινά σύνορα με κάποιες χώρες-μέλη.
«Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία παντού.
Αντιθέτως, τα όπλα που χρησιμοποιεί εξαρτώνται από τη χώρα την οποία στοχεύει.
Αυτό που κάνει το Κρεμλίνο, π.χ. στην Ελλάδα, διαφέρει με αυτό που κάνει στην Ιρλανδία.
Αλλά όλα αυτά τα όπλα είναι από την ίδια φαρέτρα» δήλωσε ο Foxall από τη Henry Jackson Society.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης