Οικονομία

Επίκειται σκληρή διαπραγμάτευση για το αφορολόγητο στην 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση 6 με 8 Μαΐου

tags :
Επίκειται σκληρή διαπραγμάτευση για το αφορολόγητο στην 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση 6 με 8 Μαΐου
Σε περίπτωση που χαθεί η μάχη για το αφορολόγητο από την ελληνική πλευρά τότε η επιβάρυνση για τους υπόχρεους θα είναι μεγάλη.
Νέο «πακέτο» φορολογικών ελαφρύνσεων με αιχμή το αφορολόγητο, για το οποίο χθες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση από το 2020,προανήγγειλε η κυβέρνηση παραμονή των εκλογών στο ευρωκοινοβούλιο, στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
«Όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ανοίγοντας για τα καλά την «αυλαία» των συζητήσεων με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο μέτρο στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα λάβει χώρα από τις 6 μέχρις τις 8 Μαΐου.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα με το αφορολόγητο το συντομότερο δυνατό, πολύ πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Εφόσον, βέβαια, από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας οι πιστωτές πεισθούν από τα ελληνικά επιχειρήματα για την ακύρωση του μέτρου, θεωρείται  σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα το συμπεριλάβει στο «καλάθι» με τα υπόλοιπα βαριά «χαρτιά» - παροχές  στον χώρο της οικονομίας: ευνοϊκές ρυθμίσεις σε Εφορία και Ταμεία, νέος νόμος Κατσέλη, ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, κοινωνικά μερίσματα από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κ.ά.
Για την ώρα οι ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν στην μείωση του αφορολόγητου ποσού από την 1η Ιανουαρίου του 2020, όπως φάνηκε από την τελευταία ανακοίνωση του άτυπου Eurogroup στο Βουκουρέστι όπου από όλες τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι εταίροι έδωσαν έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου ποσού για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Σε περίπτωση που χαθεί η μάχη για το αφορολόγητο από την ελληνική πλευρά τότε η επιβάρυνση για τους υπόχρεους θα είναι μεγάλη.
Θα ανέλθει στα 650 ευρώ σε ετήσια βάση καθώς η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο μετά το «ψαλίδι» θα διαμορφωθεί ως εξής:

■ Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.

■ Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.

■ Για οικογένεια με δυο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.

■ Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Το καθαρό ποσό για τα ταμεία εκτιμάται ότι θα φτάσει, αν δεν ξεπεράσει, το 1,8 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης