Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης έρχεται στην εξουσία – καλή εξέλιξη για την οικονομία – αλλά δεν παραλαμβάνει καμένη γη, τo Ταμείο έχει 50 δισ

Ο Μητσοτάκης έρχεται στην εξουσία – καλή εξέλιξη για την οικονομία – αλλά δεν παραλαμβάνει καμένη γη, τo Ταμείο έχει 50 δισ
Το timing o χρόνος που έρχεται ο Μητσοτάκης στην εξουσία είναι ιδανικός και ο χρόνος που φεύγει από την εξουσία ο Τσίπρας επίσης είναι ο ιδανικός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές στις 13 ή 20 Οκτωβρίου 2019 θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Ο χρόνος που αναλαμβάνει ο Μητσοτάκης είναι σχεδόν ιδανικός.
Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, η χώρα έχει βγει στις αγορές, οι τράπεζες καλύτερα μπορούν να πάνε όχι χειρότερα οπότε η πιο φιλική προσέγγιση της ΝΔ προς τις αγορές θα είναι θετική εξέλιξη για την πορεία της Ελλάδος.
Χωρίς καμία αμφιβολία ο Τσίπρας χρειαζόταν να περάσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις με το λιγότερο κοινωνικό κόστος και ο Μητσοτάκης να προχωρήσει τα νέα αναπτυξιακά σχέδια για την Ελλάδα.
Ο Μητσοτάκης έρχεται στην εξουσία και αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη για την οικονομία αλλά δεν παραλαμβάνει καμένη γη.
Είναι η πρώτη φορά που ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα κατηγορήσει τον προηγούμενο ότι άφησε καμένη γη.
Μπορεί η γης να μην είναι έτοιμη να δώσει καρπούς αλλά τα βλαστάρια για καλύτερη πορεία της χώρας έχουν ήδη φυτρώσει.
Σίγουρα παραμένουν άλυτα προβλήματα και σίγουρα υπάρχουν τομείς όπου ο Τσίπρας έκανε πολλά λάθη.
Όμως παραδίδει μια χώρα με
-40 με 50 δισεκ. ταμείο περιλαμβανομένου του κεφαλαιακού αποθέματος, των repos των πράξεων ανταλλαγής και των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις εκδόσεις ομολόγων.
-Η Ελλάδα δεν υιοθέτησε την καταστροφική προληπτική πιστωτική γραμμή καθώς εάν είχε κάνει αυτό το λάθος θα είχε παγιδευτεί η οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο στασιμότητας
- Η ΝΔ θα παραλάβει τράπεζες που μπορεί να μην συνεισφέρουν  στην οικονομία αλλά δεν αποτελούν και βόμβα της οικονομίας
-Η ΝΔ θα παραλάβει την οικονομία με μια σχετικά ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα μάλλον ΒΒ έως τις εκλογές του Οκτωβρίου και θα απαιτηθεί ένας με ενάμιση χρόνος ακόμη για να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης έρχονται στην εξουσία, παραλαμβάνουν μια οικονομία με μεγάλες παθογένειες, προβλήματα σε ενέργεια, τράπεζες και άλλους τομείς αλλά καμένη γη δεν μπορεί να πει κανείς ότι παραλαμβάνει.
Το timing o χρόνος που έρχεται ο Μητσοτάκης στην εξουσία είναι ιδανικός και ο χρόνος που φεύγει από την εξουσία ο Τσίπρας επίσης είναι ο ιδανικός.

Το πραγματικό ελληνικό χρέος είναι 310 δισεκ. και όχι 359 δισ. ευρώ – Τα επιπλέον 50 δισ. είναι ανακυκλούμενη ρευστότητα  

Η σχέση χρέους κεντρικής διοίκησης προς το ΑΕΠ της Ελλάδος φθάνει στο εξωφρενικό ποσοστό 195% αγγίζοντας τα 359 δισεκ. ευρώ.
Όμως το ελληνικό χρέος είναι όντως 359 δισεκ. ευρώ;
Στατικά αξιολογώντας το χρέος ναι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πήρε από τον ESM, τα έντοκα και τα repos και με ρευστότητα καλύπτει ανάγκες του προϋπολογισμού.
Τα έντοκα γραμμάτια στην Ελλάδα είναι ύψους 15,2 δισεκ. ευρώ
Τα repos οι συμφωνίες επαναγοράς είναι ύψους 24,5 δισεκ. ευρώ
Η ρευστότητα που έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο με τα κεφάλαια του ESM και τις εκδόσεις ομολόγων είναι ύψους 30 δισεκ.
Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι περίπου 40 δισεκ. ευρώ.
Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ ανέρχονται σε 8,26 δισεκ. ευρώ και 2,7 δισεκ. διακρατούν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες (ANFA)
Τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι 7,7 δισεκ. ευρώ.
Τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF ανέρχονται σε 130,9 δισεκ. ευρώ
Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανέρχονται σε 59,9 δισεκ. ευρώ
Τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 9,4 δισεκ. ευρώ
Πρακτικά τα repos και τα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κεφαλαιακό μαξιλάρι δημιουργούν ένα απόθεμα ρευστότητας 50 δισεκ.
Πρακτικά το κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν χρησιμοποιείται, αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας.
Τα repos οι συμφωνίες επαναγοράς χρησιμοποιούνται ως μια ανακυκλούμενη πίστωση όπως και τα έντοκα γραμμάτια.
Πρακτικά το ελληνικό χρέος αυτό που ονομάζουμε – στην κυριολεξία χρέος – είναι 310 δισεκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 δισεκ. είναι το απόθεμα ρευστότητας.
Με 310 δισεκ. πραγματικό χρέος η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 170% προφανώς χαμηλότερο από το 195%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης