Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Εντός της εβδομάδας το αίτημα της Ελλάδας στον ESM για αποπληρωμή του ΔΝΤ

Reuters: Εντός της εβδομάδας το αίτημα της Ελλάδας στον ESM για αποπληρωμή του ΔΝΤ
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται πηγή της ελληνικής κυβέρνησης
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένη πηγή από το εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει «ελάφρυνση» τους κόστους αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.
Ήδη για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ενημερωθεί, προφορικά, το ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.
Βάσει των κανόνων της Ευρωζώνης ο ESM θα πρέπει να λάβει ποσό αντίστοιχο με αυτό του ΔΝΤ, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν προτίθεται να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.


Τι έχει αναφέρει το Bankingnews.gr για το θέμα 
Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει σύντομα το επίσημο αίτημα στον ESM, για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε σε Ελληνες δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι η ChristineLagarde άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση. Το ΔΝΤ θεωρεί, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, από ορισμένες χώρες, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, δήλωσε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, ο Klaus Regling, έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του αυτή την απόφαση.
Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο, στην περσινή Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων.
Με αυτό τον τρόπο θέλησε να αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξος πως και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την κατάργηση του μέτρου στο επικείμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, αναφερόμενη στη συνομιλία της με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή (12/4/2019), αποκάλυψε χθες (13/4) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η συζήτησή της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, που επιστρέφει από την Ουάσινγκτον χωρίς τα ακριβά δάνεια των  3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. που οφείλει η Ελλάδα, περιστράφηκε γύρω από τις δημοσιονομικές πολιτικές ενώ πρόσθεσε πως διατηρεί μια «πολύ καλή σχέση» με τον Έλληνα υπουργό.
«Έχουμε πολύ καλή σχέση εγώ και ο Ευκλείδης.
Τον ρώτησα για το πώς πάει η ελληνική οικονομία και πώς πάνε οι δημοσιονομικές πολιτικές και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Και μεταξύ άλλων συζητήσαμε και για την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Lagarde, που εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ελληνικό αίτημα που έγινε δεκτό.


Σειρά έχει τώρα η σύνταξη επίσημου κειμένου το οποίο θα αποστείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να πάρει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενώ αντίστοιχα κείμενα θα σταλούν προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Εurogroup
για να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή.
Μάλιστα η έγκριση του ESM είναι απολύτως αναγκαία αφενός γιατί απαιτείται συναίνεση των κρατών που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, αφετέρου διότι  οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης - τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του -προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης.
Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ, δηλαδή το 40% των υποχρεώσεων χωρίς την έγκριση του ESM, τότε είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει και το 40% των δανείων που έλαβε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ( ESM, EFSF). Δηλαδή 76 δις. από τα 190,8 δισ. ευρώ, πράγμα αδύνατο.
Το σχέδιο που ετοίμασε εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και μετέφερε στη Lagarde ,όπου τον τελευταίο λόγο είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προβλέπει προεξόφληση των δόσεων της διετίας 2019-2020,που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να εξαφανιστούν από το «καλεντάρι» με τις πληρωμές για τους εξής τρεις λόγους:

■ Ο πρώτος είναι για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους θα γλιτώσει η Αθήνα με αυτή την κίνηση, εφόσον η προεξόφληση γίνει με χρήματα από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό το ΔΝΤ. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο.

■ Ο δεύτερος είναι ότι τα 3,7 δισ. ευρώ ενέχουν σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε ευρώ, δολάρια ή κάποια άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR). Είναι μια μονάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ΔΝΤ.

■  Ο τρίτος έχει να κάνει με το νέο αφήγημα που στήνει η κυβέρνηση εν όψει εθνικών εκλογών.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ έστω και των ακριβών δόσεων -αν και στα ελληνικά σχέδια περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο για προεξόφληση και των 1,9 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις του 2021 και έχουν επιτόκιο 2% - μπορεί να μην το βγάζει από το «παιγνίδι» της μετα-προγραμματικής εποπτείας όμως το μήνυμα «απεξάρτησης της χώρας από τους πιστωτές της» είναι αρκετά ισχυρό και δεν θα μείνει πολιτικά αναξιοποίητο από την κυβέρνηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης