Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Θετικό κλίμα λόγω ΔΝΤ

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Θετικό κλίμα λόγω ΔΝΤ
ΑΓΟΡΑ: Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού δόθηκε και το πράσινο φως. Η άντληση κεφαλαίων με χαμηλότερο επιτόκιο από το ακριβό του ΔΝΤ θα εξοικονομήσει κεφάλαια που είναι απαραίτητα. Ό,τι γλιτώνουμε είναι καλό.

Βέβαια θα πρέπει να γίνουν και όλες οι μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις. Έτσι θα αντλήσει περισσότερα κεφάλαια η χώρα για να μειώσει έστω και λίγο το δανεισμό και να εξοικονομήσει και άλλα κεφάλαια. Κυρίως όμως θα φέρουν επενδύσεις.

Οι επενδύσεις είναι η δυνατή λύση. Η χώρα χρειάζεται «βόμβα επενδύσεων». Περί τα 100 δισ. ευρώ χρειάζεται για να γίνουμε ξανά μία κανονική χώρα που παράγει και πάει μπροστά. Αλλιώς θα ζούμε με επιδόματα και θα νομίζουμε ότι βγήκαμε από την κρίση.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το ΧΑ ανακάμπτει αλλά οι δείκτες δεν δείχνουν ότι οι πολίτες ευημερούν. Βέβαια εκεί που ήταν οι τιμές μία άνοδος της τάξης του 20-30% σε επίπεδο δεικτών δεν αλλάζουν και πολλά. Στα Τάρταρα ήμασταν και οι άλλες αγορές στη στρατόσφαιρα.

Δεν πήγαμε και στις 3.000 μονάδες. Επομένως μία προεξόφληση για μία μικρή βελτίωση της οικονομίας είναι η κίνηση του ΧΑ και νομίζουμε πως με τόσες θετικές ειδήσεις είναι δικαιολογημένη η κίνηση.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων και αυτή είναι εξαιρετικά θετική είδηση, αλλά έχουμε και αναβαθμίσεις και τώρα με καλύτερες αποτιμήσεις η είσοδος κάποιων μετοχών στους δείκτες θα πρέπει να θεωρείται λογική εξέλιξη.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Στην Ελλάδα αγοράζουν μετοχές με μονοψήφιο P/E και P/BV ακόμα και σημαντικά κάτω από τη μονάδα. Στο εξωτερικό ο δείκτης P/BV είναι τεράστιος.

Προσοχή στα αποτελέσματα που βγαίνουν. Ξεχωρίζουν οι καλές εταιρείες και ειδικά στα μικρομεσαία έχει πεντακάθαρες εταιρείες. Μηδενικό δανεισμό, 20-40% της αποτίμησης στο ταμείο και p/e κοντά στο 10.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με σημαντική άνοδο 1,40% ο κλάδος και τη Eurobank να ξεχωρίζει με άνοδο 3% περίπου. Καλή και η Εθνική και η Alpha Bank, ενώ τα μιρκότερα κέρδη καταγράφει η Πειραιώς.

COCA COLA: Με άνοδο άνω του 1% στηρίζει την αγορά. Η αποτίμηση στα 11,3 δισ. ευρώ.

AS COMPANY: Πολύ καλά τα αποτελέσματα έχει και δυνατό ταμείο το οποίο αν αφαιρεθεί κάνει το p/e της μετοχής εξαιρετικά μικρό. Οι καλές ταμειακές ροές βοήθησαν στο μηδενισμό των τραπεζικών δανείων.

CENTRIC: Πάνω από τα 0,20 ευρώ με δυνατούς αγοραστές οι οποίοι απορρόφησαν στα πρώτα λεπτά 45 χιλ. τεμάχια σχεδόν όλα πάνω από τα 0,20 ευρώ. Στα 0,2040 ευρώ και στο +3,55 ευρώ. Η αποτίμηση στα 20,6 εκατ. ευρώ και προφανώς οι αγοραστές βλέπουν ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν αυτό που περιμένουμε καιρό.

ΟΛΘ: Η άνοδος του ΟΛΠ δεν μπορούσε να αφήσει τη διαφορά να υπάρχει στο ταμπλό. Στα 27,80 ευρώ με άνοδο 3,73% και χαμηλό όγκο.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα και μετά το κλείσιμο αύριο θα ενημερώσει τους αναλυτές. Οι αναλυτές περιμένουν από την τηλεδιάσκεψη τις στρατηγικές προτεραιότητες της διοίκησης μετά την απώλεια της Τουρκίας.

Η IBG περιμένει EBITDA 26 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 22% στο τέταρτο τρίμηνο και για το σύνολο του έτους 87,5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15%. Ο καθαρός δανεισμός αναμένεται στα 614 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης