Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα προς ΗΠΑ : Ο προστατευτισμός επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη

Κίνα προς  ΗΠΑ : Ο προστατευτισμός επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Ο προστατευτισμός ορισμένων κρατών έχει βλάψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών», αναφέρει το Πεκίνο
O προστατευτισμός έχει πλήξει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και περιορίζει το πεδίο της πολυμερούς συνεργασίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας το Σάββατο (13/4/2019), επιπλήττοντας με αυτό τον τρόπο τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Trump.
Ο Chen Yulu, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), προέτρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να υποστηρίζει ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, καθώς οι δασμοί διαδραματίζουν «περιορισμένο μόνο ρόλο» στον καθορισμό των διμερών εμπορικών ανισορροπιών.
«Ο προστατευτισμός ορισμένων κρατών έχει βλάψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, περιόρισε τις δυνατότητες για πολυμερή συνεργασία και εμπόδισε την προθυμία για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Chen προς την διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
«Η μονομέρεια και ο προστατευτισμός μπορούν μόνο να επιδεινώσουν τις εσωτερικές ανισορροπίες και να βλάψουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις ενδιαφερόμενες χώρες καθώς και την παγκόσμια ανάπτυξη», ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Chen ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει «συνετή νομισματική πολιτική και προορατική δημοσιονομική πολιτική», για να διασφαλίσει ότι η οικονομική της ανάπτυξη παραμένει σταθερή.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ Πεκίνο και η Ουάσιγκτον επιδιώκουν συμφωνία για τον τερματισμό ενός εμπορικού πολέμου που χαρακτηρίζεται από δασμούς, που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια και διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις ήδη ταραγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι αυξανόμενες προσδοκίες μιας συμφωνίας έχουν πρόσφατα ανυψώσει τις παγκόσμιες τιμές των μετοχών, αν και το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στην αγορά.
«Οι αβεβαιότητες από τις εμπορικές τριβές, οι αρνητικές επιπτώσεις των αυξήσεων των δασμών στο εμπόριο και οι διαταραχές των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού έχουν εμφανιστεί σταδιακά», σημείωσε ο Chen.
«Οι τριβές στις συναλλαγές μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης