Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά της ένταξης στο ευρώ τάσσεται το μεγαλύτερο κόμμα της Πολωνίας

Κατά της ένταξης στο ευρώ τάσσεται το μεγαλύτερο κόμμα  της Πολωνίας
«Λέμε όχι στο ευρώ, όχι στις ευρωπαϊκές τιμές», λέει ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της Πολωνίας
Το κυβερνόν Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) τάσσεται κατά του ευρώ και εκτιμά, πως η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, μόνο όταν η οικονομία της γίνεται τόσο μεγάλη όσο η γερμανική.
Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του PiS, Jaroslaw Kaczynski, μιλώντας το Σάββατο (13/4/2019) σε εκδήλωση στην ανατολική Πολωνία ενόψει των ευρωεκλογών, που θεωρούνται ως τεστ για το κυβερνόν κόμμα για τις βουλευτικές εκλογές αργότερα το 2019.
«Λέμε όχι στο ευρώ, όχι στις ευρωπαϊκές τιμές», είπε ο Kaczynski.
«Θα υιοθετήσουμε το ευρώ κάποια μέρα, επειδή δεσμευόμαστε να το πράξουμε και είμαστε και θα είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα το δεχτούμε όταν αυτό είναι θα προς το συμφέρον μας», πρόσθεσε.
«Θα είναι προς το συμφέρον μας να φθάσουμε σε ένα επίπεδο πολύ κοντά στο επίπεδο του ΑΕΠ, του βιοτικού επιπέδου της Γερμανίας», συμπλήρωσε.
Η Πολωνία είναι υποχρεωμένη, στο πλαίσιο των ενταξιακών της δεσμεύσεων στην ΕΕ, να προσχωρήσει σε κάποια στιγμή στην Ευρωζώνη.
Το PiS υποστηρίζει ότι η Πολωνία δεν πρέπει να επιδείξει σπουδή να ενταχθεί στο ευρώ, αλλά επαναλαμβάνει τώρα το επιχείρημα για προσέλκυση περισσότερων υποστηρικτών πριν από τις εκλογές.
Ενώ οι περισσότεροι Πολωνοί υποστηρίζουν την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ, δεν είναι τόσο ένθερμοι απέναντι στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Το PiS έχει τη στήριξη του 38,7% του εκλογικού σώματος, ενώ ο φιλοευρωπαϊκός Συνασπισμός έχει το 36,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IBRIS για  τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ZET.
Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός αποτελείται από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αντιπάλου του PiS, της Πλατφόρμας των Πολιτών, η οποία ενώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.
Το PiS επικρατεί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία από την Πλατφόρμας  το 2015, αναφέρει το Reuters.
Ο Συνασπισμός δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως την πολιτική του για ένταξη στο ευρώ, αν και θεωρείται ευρέως ότι έχει μια πιο θετική στάση απ 'ό, τι το PiS.
Η Πλατφόρμα ιδρύθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στη ζώνη του ευρώ, αλλά το κόμμα εκτιμά πως η Πολωνία θα πρέπει προηγουμένως να συζητήσει εκτενώς το θέμα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης