Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει ο σχεδιασμός από τον ΟΔΔΗΧ - Αντί για 3ετές θα εκδοθεί 7ετές λήξης 2026 με επιτόκιο 2,75% - 2,80% ύψους 2 δισ. ευρώ έως 7 Μαΐου 2019

Αλλάζει ο σχεδιασμός από τον ΟΔΔΗΧ - Αντί για 3ετές θα εκδοθεί 7ετές λήξης 2026 με επιτόκιο 2,75% - 2,80% ύψους 2 δισ. ευρώ έως 7 Μαΐου 2019
Το ελληνικό δημόσιο θέλει διαμορφωθεί μια πιο συμμετρική καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα π.χ. 3ετές λήξης 2022 υπάρχει σε κυκλοφορία ενώ ομόλογο λήξης 2026 δεν υφίσταται
Αλλάζει ο σχεδιασμός στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο υπουργείο οικονομικών καθώς αντί για έκδοση 3ετούς τελικώς προκρίνεται η έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% με 2,80%.
(Εάν εκδιδόταν 3ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 1,65%)
Με βάση το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι προσφορές θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μεταξύ 8 και 10 δισεκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό έως 5 φορές.

Έως τις 7 Μαΐου 2019 σχεδιάζεται η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές με 7ετές ομόλογο που θα λήγει το 2026.
Ο στόχος είναι διττός αφενός να διαμορφωθεί μια πιο συμμετρική καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα π.χ. 3ετές λήξης 2022 υπάρχει σε κυκλοφορία ενώ ομόλογο λήξης 2026 δεν υπάρχει αφετέρου η κυβέρνηση με επιτόκιο 2,80% για 2 δισεκ. θα αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν επιτόκιο περίπου 5%.
Η συγκυρία στην αγορά είναι ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι εύλογες αλλά σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις ειδικά στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ ο ESM συναινεί ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει έως 5 δισεκ. από τα 9,7 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ έως τις 10 Μαΐου 2019.
Ενώ ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει 3,7 με 4 δισεκ. πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM συναινεί έως 5 δισεκ. να αποπληρωθούν και να απομείνουν 4,7 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα πληρώσει όλα τα ακριβά δάνεια με επιτόκιο 5% περίπου στο ΔΝΤ για το διάστημα έως το 2021.
Να σημειωθεί ότι Lagarde (επικεφαλής ΔΝΤ), Τσακαλώτος (έλληνας υπουργός οικονομικών) και Regling (επικεφαλής ESM) θα συναντηθούν στις 13 Απριλίου στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και μεταξύ άλλων θα συμφωνήσουν και το πλαίσιο της πρόωρης αποπληρωμής.
Υπενθυμίζεται ότι από τα δάνεια της Ελλάδος το ΔΝΤ λαμβάνει σε τόκους 450 εκατ καλύπτοντας όλα τα ετήσια έξοδα του Ταμείου και των εργαζομένων του.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έως τις 10 Μαΐου 2019 να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ δάνεια προς το ΔΝΤ σε σύνολο 9,7 δισεκ. ευρώ διατηρώντας ύψος δανείων πάνω από την Quota της συμμετοχής της Ελλάδος στην χρηματοδότηση του Ταμείου.
Κάθε χώρα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και η αναλογία της Ελλάδος η ποσόστωση (quota) είναι 2,42 δισεκ. SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Τα 2,42 δισεκ. SDRs αντιστοιχούν σε 3 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα από τα 9,7 δισεκ. που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ με επιτόκιο 4,9%-5,13% θα μπορούσε να αποπληρώσει 5 δισεκ. και να διακρατήσει τα 4,7 δισεκ. που υπερκαλύπτουν την ποσόστωση.
Με αυτό τον τρόπο και το ΔΝΤ θα διατηρήσει μέρος του δανείου του και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος και η Γερμανία που έβαλε veto…δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία καθώς θα διατηρηθεί ο δανεισμός…μειωμένος.

Πως θα εξοφλήσει μερικώς το ΔΝΤ η Ελλάδα πως θα πληρώσει τα 5 δισεκ ευρώ;  

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 5 δισεκ. ώστε να παραμείνουν περίπου 4,7 δισεκ. ευρώ.
Τα 5 δισεκ. θα βρεθούν από τις εξής πηγές
-Περίπου 4 δισεκ. από το απόθεμα των εκδόσεων ομολόγων 5 με 5,5 δισ που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο
-Περίπου 1 δισεκ. που πιθανότατα θα εκταμιεύσει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAs.
Συνολικά 5 δισεκ. ευρώ όσα δηλαδή αντιστοιχούν στα δάνεια του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν.
Θα απομείνει δανεισμός 4,7 δισεκ. με τους τόκους να μειώνονται σε 230 εκατ ετησίως από 465 εκατ ευρώ τόκους που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εν τω μεταξύ o ESM θα άρει το seniority την απαίτηση να αποπληρωθούν ισόποσα με το ΔΝΤ και τα δάνεια του ESM.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πληρώσει 5 δισεκ. στο ΔΝΤ θα πρέπει να πληρώσει και 5 δισεκ. και στον ESM.
Τέτοιο veto ο ESM δεν θα θέσει οπότε και ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΕ (ESM) θα εγκρίνει την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης