Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία ΔΝΤ για την αύξηση του εταιρικού χρέους - Κομβικός ο ρόλος της Κίνας

Ανησυχία ΔΝΤ για την αύξηση του εταιρικού χρέους - Κομβικός ο ρόλος της Κίνας
Σημαντική άνοδος του εταιρικού χρέους στον απόηχο της κρατικής κρίσης χρέους
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του εταιρικού χρέους -μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων- κρούει το ΔΝΤ.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο Tobias Adrian, αξιωματούχος του Ταμείου, αυτές οι αδυναμίες θα μπορούσαν να έχουν ευρείες συνέπειες σε περίπτωση οικονομικού σοκ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην τελευταία έκθεση Global Financial Stability, το Ταμείο επισημαίνει ότι οι αδυναμίες στον εταιρικό τομέα έχουν αυξηθεί σε συστημικά σημαντικές χώρες, που αποτελούν περίπου το 70% της ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το IIF, το εταιρικό χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο 73% επί του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο που είχε διαμορφωθεί πριν την κρίση.
Στο μεταξύ στις αναδυόμενες αγορές, οι μη-χρηματοπιστωτικές εταιρείες ήταν ένας από τους κορυφαίους συντελεστές στην άνοδο του χρέους στην περιοχή πέρυσι.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυρίως για δύο λόγους.
Αρχικά, τα κόστη δανεισμού έχουν περιοριστεί και την ίδια στιγμή αυτό το είδους χρέους έχουν προσφέρει στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα.
Κατά συνέπεια μέσω των εταιρικών ομολόγων οι επιχειρήσεις δανείζονται πιο εύκολα τα κεφάλαια που τους είναι απαραίτητα για τις επενδύσεις τους.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της World Bank, David Malpass, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι ο βασικός λόγος για τη μεγάλη αύξηση του εταιρικού χρέους είναι η Κίνα.
Το Πεκίνο παρουσιάζει οικονομική επιβράδυνση για τα τελευταία δύο χρόνια, αναγκάζοντας τις Αρχές της χώρας να χαλαρώσουν τις πιστωτικές συνθήκες σε διάφορες περιπτώσεις.
Ως αποτέλεσμα το εταιρικό χρέος έχει εκτοξευθεί φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό το 2018.
Με φόντο όλα αυτά τα στοιχεία, o Adrian από το ΔΝΤ υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο οι εταιρείες να καταφέρουν να διαχειριστούν όλο αυτό το χρέος.
«Τα εργαλεία πρόληψης δεν είναι καλά αναπτυγμένα» προειδοποίησε ο ίδιος και συμπλήρωσε «στον τραπεζικό τομέα, υπάρχει πολύ περισσότερο κεφάλαιο, πολύ περισσότερη ρευστότητα, αλλά μόχλευση, για τη ρευστότητα στον εταιρικό τομέα δεν υπάρχουν κανονισμοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης