Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura και Morgan Stanley εναντίον HSBC: Έρχεται πρωτοφανές sell off ή εκρηκτική άνοδος στις αγορές; Οι 8+4 λόγοι που δείχνουν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο

Nomura και Morgan Stanley εναντίον HSBC: Έρχεται πρωτοφανές sell off ή εκρηκτική άνοδος στις αγορές; Οι 8+4 λόγοι που δείχνουν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα των αμερικανικών αγορών, με τις Nomura και Morgan Stanley να βλέπουν μπροστά ένα πρωτοφανές sell off και την HSBC να βλέπει τον δείκτη S&P 500 στις 1.490 μονάδες!
Θέση για ένα μεγάλο sell off έχουν πάρει οι διεθνείς αγορές, με τη Morgan Stanley να αναλύει τέσσερις λόγους που η φήμη που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία 24ωρα στη Wall Street έχει... βάση. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Adam Crisafulli, οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης ανησυχίας για την επόμενη μέρα των αγορών. Και αυτό διότι:
1)Η αμερικανική ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της, η οποία μάλιστα ήταν αναιμική
2)Το μήνυμα που έδωσαν οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν ότι "μέχρι εδώ". Δεν θα υπάρξουν νέες στηρίξεις της αγοράς, αφού πλέον το "μπαλάκι" το έχουν οι κυβερνήσεις
3)Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ισπανία, φαίνεται ότι γίνονται όλο και δυσκολότερες με την άνοδο των αποδόσεων
4)Η δημοσιονομική προσαρμογή των ΗΠΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ενώ αρχικά σχεδιάστηκε να είναι εμπροσθοβαρής, πολλές αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το νέο έτος.
Με αυτό το λιτό σημείωμα ο Crisafulli υποστηρίζει να... ακούσουν οι επενδυτές τις φήμες.
Εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων εμφανίζεται ο Bob Janjuah, κορυφαίος αναλυτής της Νοmura, επικαλούμενος τη νομισματική... αναρχία που τροφοδοτούν EKT και Fed, ως τον κύριο καταλύτη των αγορών.
Mάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει να δούμε τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, να κατρακυλά έως και τις... 800 μονάδες στο προσεχές μέλλον!
Ο αναλυτής επικρίνει τη στάση των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι σχεδιαζόμενες οικονομικές τους πολιτικές, αν και θα έπρεπε να δίνουν ώθηση στις αγορές, κατορθώνουν ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με τον Janjuah, οι κεντρικές τράπεζες αποτιμούν εσφαλμένα και από πρόθεση το κόστος των διακινούμενων κεφαλαίων, πραγματοποιώντας αγορές κρατικών ομολόγων στη λάθος στιγμή και σε λάθος τιμή.
"Η ιστορία μας έχει αποδείξει, πολλάκις, πως οι διάφορες φούσκες που ξεσπούν είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μη ορθής αποτίμησης κεφαλαίων", σχολιάζει μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο Janjuah έχει απαριθμήσει 8 σημαντικούς παράγοντες που χρήζουν υψίστης προσοχής για κάθε επενδυτική δραστηριότητα στο άμεσο μέλλον:
- Η εξαιρετικά bullish τάση που συνδέεται με εποχικούς λόγους και έχει δώσει ώθηση στα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ. Η τάση αυτή όμως φτάνει στο τέλος της.
- Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε αδύναμη και εξαιρετικά εύθραυστη θέση.
- Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινά στις ΗΠΑ και η οποία θα είναι απλά η φυσική συνέχεια μιας αδύναμης τάσης, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
- Η κρίση στην Ευρωζώνη αφορά μια συστημική κρίση πλέον.  Εάν η Ισπανία έχει την τύχη της Ελλάδας, τότε η κατάσταση επί ευρωπαϊκού εδάφους αναμένεται να γίνει πολύ, πολύ χειρότερη.
- Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι γεγονός. Σε ορίζοντα 3-5 ετών η ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει μόλις στο 5%, ή και λιγότερο.
- Εντός των ερχόμενων μηνών δεν αναμένεται να διοχετευθεί... μαγικό χρήμα στην αγορά από την ΕΚΤ, εκτός εάν πραγματικά η Ισπανία βρεθεί στο χείλος της καταστροφής. Πραγματικό QE δεν θα υπάρξει φέτος ούτε αππό την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκ μέρους της Fed.n
- Προετοιμαστείτε... Σε λίγες εβδομάδες έρχονται μαζικές υποβαθμίσεις τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης.
- Η κατάσταση στο Ιράν... μυρίζει μπαρούτι. Ωστόσο οι πιθανότητες διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Στον αντίποδα η HSBC προβλέπει άνοδο του S&P 500, του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street.
Ειδικότερα, ο οίκος προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία του S&P 500, έως τις 1.490 μονάδες έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πρότερη εκτίμησή της έκανε λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 1.250 μονάδες στα τέλη του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης