Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 13 Μαΐου αναβάθμιση της Εθνικής στον MSCI standard, ακολουθούν 8 Αυγούστου και 7 Νοεμβρίου Eurobank και Πειραιώς με εισροές 160 εκατ

Στις 13 Μαΐου αναβάθμιση της Εθνικής στον MSCI standard, ακολουθούν 8 Αυγούστου και 7 Νοεμβρίου Eurobank και Πειραιώς με εισροές 160 εκατ
H αναβάθμιση των 3 τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard θα οδηγήσει σε εισροές 160 εκατ ευρώ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard από τον οποίο είχαν υποβαθμιστεί 14 και 30 Νοεμβρίου 2018 θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley Capital International στις 13 Μαΐου 2019 και 8 Αυγούστου 2019.
Όπως είναι γνωστό λόγω της κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών και της εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων στις 14 Νοεμβρίου 2018 και με ημερομηνία υλοποίησης 30 Νοεμβρίου 2018 ο οίκος MSCI υποβάθμισε τρεις ελληνικές τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Εθνική – πλην Alpha bank – από τον δείκτη MSCI Standard.
H ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών το έσχατο διάστημα και οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την αγορά λόγω των θετικών νέων που έρχονται προσεχώς θα αυξήσουν περαιτέρω τις κεφαλαιοποιήσεις.
Με βάση κάποιες ενδείξεις η Εθνική τράπεζα μάλλον θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στον MSCI Standard στις 13 Μαΐου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 29 Μαίου 2019.
Θα ακολουθήσει πιθανότατα η Eurobank στις 8 Αυγούστου όπου θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Standard.
Θα έχει προχωρήσει μεγάλο μέρος του deal με την Grivalia και την διαχείριση των 25 δισεκ. NPEs με ημερομηνία υλοποίησης 29 Αυγούστου 2019.
Τον Αύγουστο ή το αργότερο 7 Νοεμβρίου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 27 Νοεμβρίου 2019 θα αναβαθμιστεί και η Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard.
H αναβάθμιση των 3 τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard θα οδηγήσει σε εισροές 160 εκατ ευρώ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Πέραν των θετικών ειδήσεων στην οικονομία, μερική εξόφληση δανείων έως 5 δισεκ. στο ΔΝΤ, αναβάθμιση από Stanbdard and Poor’s, νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα υπάρξουν σημαντικές ειδήσεις και στις τράπεζες.

16 Μαίου το investment day της Εθνικής τράπεζας στο Λονδίνο

Η Εθνική στις 16 Μαίου 2019 θα ανακοινώσει στο investment day το νέο επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει
-Συγκεκριμένους στόχους για τα προ προβλέψεων έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ ετησίως
-Στόχους για τα κεφάλαια και με βασική σταθερά ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκεται διακριτά πάνω από το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75%.
-Θα περιλαμβάνει το σχέδιο – αναλυτικά της μείωσης των NPEs που ανέρχονται σε 15,4 δισεκ. ευρώ.
Για το 2019 θα υποχωρήσουν κάτω από 11 δισεκ. ευρώ.
-Θα περιέχει στόχο σχέσης εξόδων προς έσοδα το 50% που θα επιτευχθεί μέσω αύξησης των εσόδων και μεγάλης μείωσης των εξόδων – προγραμματίζεται μεγάλη εθελούσια έξοδος πάνω από 2000 άτομα –
-Το νέο επιχειρηματικό πλάνο θα αναλύει πως η Εθνική θα καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Οι ανταγωνιστές βέβαια μέμφονται την Εθνική καθώς όπως αναφέρουν ακολουθεί πολύ επιθετική τιμολογιακή πολιτική προσφέροντας επιτόκια 1,20% πάνω από το Euribor δηλαδή 0,90%.
-Θα ανακοινώσει το τελικό κόστος του ΛΕΠΕΤΕ το οποίο σε ετήσια βάση θα είναι 30 εκατ ευρώ για ορισμένα χρόνια.
-Θα ανακοινώσει τις εναλλακτικές για την Εθνική Ασφαλιστική και τον προγραμματισμό για την Πανγαία αν και είναι γνωστές οι επιλογές.
-Η Εθνική στην επόμενη 2ετία σχεδόν θα έχει μηδενίσει τις νέες προβλέψεις από 299 εκατ το 2018 θα μπορούσαν το 2021 να είναι κάτω από 80-100 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα με 5,6 δισεκ. κεφάλαια και 4,962 δισεκ. tangible book, ισχυρή ρευστότητα και λόγω καταθέσεων αλλά και με το υψηλότερο coverage ratio στο 59,1% (δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) θέλει να παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Τέλη Μαίου 2019 το deal της Πειραιώς

Τέλη Μαίου 2019 το deal της Πειραιώς με τον επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση 28 δισ NPEs
Φαίνεται ότι η Πειραιώς έχει σχεδιάσει ένα σημαντικό deal το οποίο διασφαλίζει την τράπεζα και μηδενίζει τις πιθανότητες να ζητηθεί πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση.
Το σχέδιο αυτό εάν υλοποιηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή ακόμη και στα 3,6 ευρώ ή 1,6 δισεκ. ευρώ.

Μέσα Ιουλίου 2019 ο πλειοδότης για την διαχείριση 25 δισεκ. NPEs της Eurobank

Τον Ιούλιο 2019 η Eurobank θα αποφασίσει ποιος επενδυτής θα αναλάβουν την διαχείριση των 25 δισεκ. ευρώ NPEs προβληματικών ανοιγμάτων.
Η διοίκηση της Eurobank επιταχύνει όσο περισσότερο μπορεί ώστε όλα να έχουν αποσαφηνιστεί τον Ιούλιο καθώς τότε θα ανακοινωθεί ο επενδυτής – fund που θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs.
Υπάρχουν δύο μοντέλα που επεξεργάζεται η διοίκηση.
1)Ένας επενδυτής να πάρει την τιτλοποίηση στεγαστικών προβληματικών δανείων ύψους 2 δισεκ. ευρώ επονομαζόμενο Pillar και ένας άλλος να αναλάβει την διαχείριση της εταιρίας διαχείρισης FPS μαζί με την τιτλοποίηση Cairo 7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
2)Ένας επενδυτής – fund να αναλάβει την διαχείριση και των 25 δισεκ. NPEs όσων δηλαδή βρίσκονται στην FPS με το δεύτερο σενάριο να είναι το πιθανότερο.
Η στρατηγική της Eurobank πάντως είναι να καθοριστεί το fund που θα αναλάβει το μεγάλο deal Ιούλιο 2019 και έως τον Νοέμβριο 2019 να έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Καλαντώνης ο σημερινός αναπληρωτής CEO της Eurobank μαζί με 1250 εργαζόμενους της τράπεζας το management της FPS για λογαριασμό του fund που θα αναλάβει το deal.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank κινείται ταχύτατα αλλά η διαδικασία αξιολόγησης χιλιάδων φακέλων δανείων, νομικά και γραφειοκρατικά θέματα και πλειάδα άλλων ζητημάτων ορίζουν την ταχύτητα με την οποία τελικώς μπορεί να κινηθεί η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης