Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Θετική η ΕΚΤ στην επιβράβευση των τραπεζών που δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Reuters: Θετική η ΕΚΤ στην επιβράβευση των τραπεζών που δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Θετική η ΕΚΤ στην επιβράβευση των τραπεζών που δανείζουν στην πραγματική οικονομία 
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτιμούν θετικά το ενδεχόμενο επιβράβευσης των τραπεζών που δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη (10/4), είναι πλέον ανοικτοί σε ένα μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο για τις τράπεζες που δανείζουν στην πραγματική οικονομία τα χρήματα που λαμβάνουν από το πρόγραμμα TLTRO III, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2019.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ανέφερε εχθές οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν συζήτησαν τους όρους του επερχόμενου TLTRO κατά τη συνάντησή τους και θα αποφασίσουν σχετικά με το θέμα όταν έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και τον τραπεζικό δανεισμό, επισημαίνεται.
Με τις προοπτικές ανάπτυξης να εξασθενούν ταχύτερα από το αναμενόμενο, ορισμένοι μιλούν ακόμη για την προσφορά του TLTRO με επιτόκιο στο -0,4%, το οποίο είναι σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, υπογράμμισαν οι πηγές.
Ο κ. Draghi δήλωσε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συζήτησαν την ανάγκη μετριασμού του αντίκτυπου των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων της ΕΚΤ στα κέρδη των τραπεζών, με ένα κλιμακωτό σύστημα, όπου κάποια πλεονάζοντα αποθεματικά απαλλάσσονται από αυτή την επιβάρυνση.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή, η οποία μελετάται από το προσωπικό της ΕΚΤ και έχει ήδη υιοθετηθεί από χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία, δεν βρήκε σύμφωνο το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις πηγές.
«Άλλοι επισήμαναν τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν κλιμακωτά επιτόκια για ένα διαιτητικό συμβόλαιο σε συνδυασμό με τα νέα TLTRO, εάν οι τράπεζες είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο από ό, τι σε κάποια από τα αποθεματικά τους», σημειώνεται.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης