Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η κατασκοπεία και ο μύθος της «ερωτικής πόλης» στη Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

tags :
Η κατασκοπεία και ο μύθος της «ερωτικής πόλης» στη Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD
Την κατασκοπεία στη Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και τις μεθόδους με τις οποίες πραγματοποιούταν παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Στρατιά της Ανατολής, την Δευτέρα 15/4, στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.
Η έρευνα της εκπομπής ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε «φωλιά κατασκόπων», καθώς ακόμα και καλλιτέχνες συμμετείχαν στην κατασκοπεία μέσω απόσπασης πληροφοριών, είτε για λογαριασμό των Κεντρικών Δυνάμεων είτε των Δυνάμεων της Αντάντ.
Παράλληλα, η εκπομπή φέρνει στην επιφάνεια το μύθο της «ερωτικής πόλης», ο οποίος δημιουργήθηκε όταν η περιοχή της Μπάρας έγινε η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια.
Ιστορικοί και ερευνητές αποκαλύπτουν, επίσης, πώς το βρετανικό αντιτορπιλικό «Αγαμέμνων» κατέρριψε το γερμανικό αερόπλοιο Ζέπελιν, που επιχείρησε τρεις φορές να βομβαρδίσει τη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζεται και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του πρώτου διοικητή της Στρατιάς της Ανατολής, του στρατηγού Σαράιγ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «Δικτάτορας του Τύπου», αφού ήταν ο πρώτος που άσκησε συστηματική λογοκρισία, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις.
Τέλος, η «Μηχανή του Χρόνου» «ανοίγει» τον φάκελο της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την ετυμηγορία για τις δύο κατηγορούμενες γυναίκες που κάθισαν στο εδώλιο.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Frederic Guelton, Συνταγματάρχης ε.α – Μέλος γαλλικής επιτροπής για τα 100 χρόνια του Α’ Παγκοσμίου, Αντώνης Σατραζάνης, προϊστάμενος Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βασίλης Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Ιστορικός Ερευνητής, Γιάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Στάμκος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, Νέστωρ Μπαμίδης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Αρετή Μακρή, Υπεύθυνη αναγνωστηρίου Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Στέλιος Ανδρέου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Κωστής Γκοτσίνας, επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης