Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετρημένες οι μέρες της May - Οι εκτιμήσεις των JP Morgan, Tressis Gestion, Capital Economics

Μετρημένες οι μέρες της May - Οι εκτιμήσεις των JP Morgan, Tressis Gestion, Capital Economics
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May
Στην εκτίμηση ότι ο χρόνος έχει να μετράει αντίστροφα για την Theresa May και την παραμονή της στην Downing Street συγκλίνουν οι αναλυτές σε εκθέσεις τους μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
«Μια εξάμηνη περίοδος είναι σαφώς αρκετά ώστε το Συντηρητικό Κόμμα να εξετάσει μια αλλαγή στην ηγεσία ενώ απομένει χρόνος για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και ο επόμενος πρωθυπουργός επισημαίνεται σε ανάλυση του Malcolm Barr, οικονομολόγου της JP Morgan.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμα και εκλογές μπορούν να γίνουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εάν η May έχει αποχωρήσει έως τα τέλη Μαΐου».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη May παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Πρόκειται για μια χρονική παράταση μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που ήθελε η Βρετανίδα πρωθυπουργός αλλά μικρότερη από αυτήν που επιθυμούσε η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ (η πρόταση Tusk έκανε λόγο για αναβολή έως τον Μάρτιο του 2020) κυρίως λόγω της αντίστασης του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron σε αυτήν την πρόταση.
Βάσει των συμφωνηθέντων το Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξάγει τις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, εάν η συμφωνία αποχώρησης δεν έχει επικυρωθεί έως τις 22/5, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας αποχώρησης.

Τελειώνει ο χρόνος της May;

Η May έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία της για το Brexit.
Η ίδια έχει ήδη επιβιώσει από μια ψήφο εμπιστοσύνης από το ίδιο της κόμμα τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά πιθανότατα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει εάν σημειωθεί «εξέγερση» εναντίον της.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι το τέλος της May» δηλώνει στο CNBC ο James Crabtree από το Lee Kuan Yew School of Public Policy.
«Θεωρητικά, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέες εκλογές έως τον Δεκέμβριο αλλά εάν παραιτηθεί το μισό υπουργικό της συμβούλιο ή εάν η πλειοψηφία του κόμματος της ζητήσει να αποχωρήσει -που το θέλουν- τότε η θέση της είναι σε κίνδυνο.
Είναι ανθεκτική ως πρωθυπουργός και άντεξε ενώ όλοι περίμεναν ότι θα καταρρεύσει, αλλά πιστεύω ότι τελικά ο χρόνος της τελειώνει» συμπλήρωσε.

Θρίλερ

Σύμφωνα με τους αναλυτές στους οποίους αναφέρει το CNBC, το Brexit έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.
«Επισήμως, πλέον, το Brexit έχει εξελιχθεί σε ταινία τρόμου» επισημαίνει ο οικονομολόγος της JP Morgan προσθέτοντας ότι η νέα ημερομηνία αποχώρησης έχει περιορίσει τις πιέσεις στο Εργατικό Κόμμα για συμφωνία με τη May.
Ωστόσο, ο Daniel Lacalle, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion λέει στο CNBC ότι η νέα προθεσμία σημαίνει πολύ λίγα για τους επενδυτές.
«Η αγορά δικαιολογημένα προεξοφλεί μια συμφωνία που μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, αλλά τελικά θα συμβεί» υποστηρίζει και προσθέτει «αν κοιτάξετε τις επιδόσεις της στερλίνας και των βρετανικών κρατικών ομολόγων ειδικότερα, βλέπετε ότι οι επενδυτές είναι αρκετά άνετοι με την τρέχουσα κατάσταση και ότι η χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζεται από τις προκλήσεις του Brexit».
Την ίδια στιγμή, η βρετανική οικονομία έχει αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Το βρετανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,3% τους τελευταίος τρεις μήνες τον Φεβρουάριο του 2019.
Ωστόσο το ερώτημα είναι πως θα επιδράσει η καθυστέρηση το επιχειρηματικό κλίμα.
«Η ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ πιθανότατα θα κινηθεί ανοδικά για λίγο ακόμα, σημειώνοντας μέσο όρο 1,5% φέτος» εκτιμά ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics και συμπληρώνει «φυσικά, πολλές εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προβλέψεις μας, όπως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μια αλλαγή πρωθυπουργού, οι εθνικές εκλογές, μια αλλαγή στην κυβέρνηση, ένα δεύτερο δημοψήφισμα και αυτό που πραγματικά συμβαίνει με το Brexit».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης