Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθείες απειλές Erdogan σε ΗΠΑ: Δημιουργείτε τρομοκρατικό διάδρομο στη Συρία

Ευθείες απειλές Erdogan σε ΗΠΑ: Δημιουργείτε τρομοκρατικό διάδρομο στη Συρία
Νέες απειλές κατά των ΗΠΑ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan
Ευθείες απειλές προς τις ΗΠΑ φέρεται να εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αναφερόμενος στη Συρία.
Ειδικότερα, ο Erdogan κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δημιουργούν τρομοκρατικό διάδρομος κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και «υπόσχεται» ότι η Τουρκία θα απαντήσει σύντομα στις ΗΠΑ στη γλώσσα που καταλαβαίνουν.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν μπει σε μια νέα φάση και δύσκολα μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική κατάσταση.
Παρ' ότι το σημείο καμπής ήταν το πραξικόπημα του 2016 και η έκτοτε παγιωμένη καχυποψία του Erdogan και του AKP έναντι των ΗΠΑ, η αιτία της απόκλισης βρίσκεται στη συριακή κρίση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει πλέον τις γεωπολιτικές ισορροπίες η αμερικανική πλευρά.
Η Άγκυρα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «στηρίζει» τις κουρδικές δυνάμεις κάτι που δημιουργεί φόβους για το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί στη Συρία κουρδική οιονεί κρατική οντότητα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η κόντρα για τους S-400

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαμάχη και για την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία, ενώ στο κάδρο έχει μπει και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Άγκυρα αφήνει αιχμές κατά της χώρας μας και διαμηνύει ότι εάν οι οι ΗΠΑ αρνηθούν να πουλήσουν Patriot στην Τουρκία, θα αγοράσουν περισσότερους πυραύλους ή άλλα αεροπορικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία.
Μιλώντας στο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, «απάντησε» στην κριτική των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά S-400 υποστηρίζοντας ότι κάποιες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (σσ. αναφέρεται στην Ελλάδα) έχουν ήδη αγοράσει πυραύλους S-300 αλλά αυτό δεν ήρθε σε σύγκρουση με την ιδιότητά τους ως μέλος του ΝΑΤΟ.
«Εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας πουλήσουν Patriot, αύριο θα αγοράσουμε περισσότερους S-400 ή άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Αντικρούοντας τις απειλές των ΗΠΑ να ακυρώσουν μια συμφωνία για F-35 αν η Τουρκία αγοράσει S-400, ο Cavusoglu δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει αεριωθούμενα αεροσκάφη από άλλη πηγή μέχρι να μπορέσει να παράγει δικά της.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα πυραύλων Patriot και όχι τους S-400, υποστηρίζοντας ότι είναι ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσει τα F-35.
Η Τουρκία απάντησε ότι απευθύνθηκε αλλού, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να της πωλήσουν Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία της προσέφερε μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης