Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεστάλη η εφαρμογή του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας – Διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να άρει το «μπλόκο»

tags :
Ανεστάλη η εφαρμογή του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας – Διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να άρει το «μπλόκο»
Αιτία, η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να θεσπίσει τη δυνατότητα συμμετοχής των συστημάτων απόκρισης ζήτησης (demand response) και αποθήκευσης
Αβέβαιη είναι η τύχη του Μεταβατικού Μηχανισμού Ευελιξίας, καθώς σύμφωνα με πηγές της αγοράς η Κομισιόν προχώρησε σε αναστολή εφαρμογής του μέτρου από την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή έχει γίνει ήδη γνωστή στους κύκλους των ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα χαρτοφυλάκιά τους να βρεθούν για μία ακόμη φορά εκτός πλαισίου αποζημίωσης.
Η Κομισιόν πήρε την πρωτοβουλία να μπλοκάρει τον Μηχανισμό, καθώς η ελληνική πολιτεία δεν είχε θεσπίσει ως όφειλε τη δυνατότητα συμμετοχής των συστημάτων απόκρισης ζήτησης (demand response) και αποθήκευσης, όπως προβλεπόταν να γίνει από την 1η Απριλίου.
Οι καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, η οποία πλέον τοποθετείται στις αρχές του 2020, είναι το κύριο πρόβλημα που εντοπίζουν οι Βρυξέλλες.
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πεισθούν να μην αναστείλουν τελικά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του μηχανισμού, δηλαδή για τη χρονική περίοδο από την 1η  Απριλίου έως τα τέλη του 2019.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτή τη στιγμή να προεξοφληθεί η έκβασή τους.
Υπενθυμίζεται πως ο Μηχανισμός εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διενέργεια από τον ΑΔΜΗΕ δημοπρασιών παροχής Υπηρεσία Παροχής Ισχύος Ευελιξίας, προκειμένου οι συμβατές μονάδες να λάβουν αποζημίωση για την διαθεσιμότητά τους να παράσχουν ευελιξία στο σύστημα.

Διεύρυνση συμμετοχής που δεν πραγματοποιήθηκε

Σε όλους τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν έως σήμερα μετά την έγκριση του μέτρου, η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 4.500MW, την οποία διεκδίκησαν μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, δηλαδή μονάδες που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ευελιξίας που έχουν τεθεί από τον Διαχειριστή.
Σύμφωνα ωστόσο με το ελληνικό σχέδιο, όπως αυτό πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, έως την 1η Απριλίου (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των νέων αγορών), θα διευρυνόταν η δυνατότητα συμμετοχής στον Μηχανισμό, με την προσθήκη των συστημάτων απόκρισης ζήτησης και αποθήκευσης.
Μάλιστα, η ισχύς του έχει προβλεφθεί να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ή μέχρι την εφαρμογή του Μακροχρόνιου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, σε περίπτωση ο τελευταίος εφαρμοστεί νωρίτερα.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η έγκριση του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας «ήρθε» με 1,5 χρόνο καθυστέρηση, καθώς διαδέχθηκε τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) τα οποία είχαν λήξει τον Απρίλιο του 2017.
Στο μεσοδιάστημα, οι ευέλικτες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες λειτούργησαν χωρίς την παρουσία πλαισίου που να αποζημιώνει τη δυνατότητά τους για την άμεση έγχυση ενέργειας στο σύστημα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης