Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις για ΕΕ και ΕΤΕπ από ένα άτακτο Brexit

Fitch: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις για ΕΕ και ΕΤΕπ από ένα άτακτο Brexit
Έκθεση της Fitch για τον αντίκτυπο του Brexit στην ΕΕ
Μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αξιολογήσεις -«ΑΑΑ», σταθερό outlook- της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΤΕπ), αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η ΕΤΕπ αναμένεται να ωφεληθεί από την πλήρη αντικατάσταση των συνεισφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι διαχειρίσιμοι.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ συμφώνησε να αντικαταστήσει πλήρως το μετοχικό κεφάλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου ύψους 16,1% μέσω αναλογικής αύξησης κεφαλαίου από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ.
Μια περαιτέρω αύξηση κεφαλαίου από Ρουμανία και Πολωνία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία έγκρισης, η οποία θα ενισχύσει το συνολικό εγγεγραμμένο κεφάλαιο κατά 5,5 δισ. ευρώ. (…)
Η εξόφληση υποχρέωσης ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 4%-5% του βραχυπρόθεσμου οφειλόμενου χρέους, σε μία δόση, δεν θα επηρέαζε ουσιαστικά τη θέση ρευστότητας της ΕΤΕπ.
Η αποπληρωμή αποθεματικών ισοδύναμου με το 16,1% του εγγεγραμμένου κεφαλαίου του Ηνωμένου Βασιλείου (7,6 δισ. ευρώ) θα αποδυνάμωνε την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση.
Θεωρούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι απίθανο, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν οποιοδήποτε μερίδιο των αποθεματικών βάσει του καταστατικού της ΕΤΕπ», αναφέρεται.
Ωστόσο, το χάσμα στις συνεισφορές του προϋπολογισμού της ΕΕ που προκαλείται από το Brexit παραμένει ένας δυνητικός μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για την αξιολόγηση του μπλοκ.
Οι ετήσιες καθαρές εισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 9,5 δισεκ. ευρώ ετησίως το 2014-2017.
Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027 προβλέπει υψηλότερες συνεισφορές από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, οι οποίες θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις χαμένες εισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2019 προϋποθέτει ακαθάριστη συνεισφορά ύψους 17,5 δισ. ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο και η υπόθεση είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβάλει επίσης στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταβάλλει πλέον τις συνεισφορές του από τον Μάιο του 2019, η ΕΕ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα περίπου 10 δισ. φέτος και 18 δισ. ευρώ το επόμενο έτος μέσω υψηλότερων συνεισφορών από τα κράτη-μέλη και περικοπών δαπανών.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ προτείνει ένα ανώτατο όριο συνολικών δαπανών για πληρωμές του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στο 1,08% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ-27 κατά μέσο όρο (από 0,96% του ΑΕΠ της ΕΕ-28 το 2014-2020), επισημαίνεται.
Ωστόσο, τα μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων απαιτεί επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Αυτό είναι πιθανό να συνεπάγεται μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, προειδοποιεί η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης