Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Κούρεμα» έως και 70% προσφέρουν τα funds στους κατόχους «κόκκινων» δανείων

tags :
«Κούρεμα» έως και 70% προσφέρουν τα funds στους κατόχους «κόκκινων» δανείων
Προσφορές που … σκοτώνουν κάνουν τα funds στους δανειολήπτες για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους
«Ως μάννα εξ ουρανού» παρομοιάζουν οι δανειολήπτες τις προτάσεις που δέχονται από τα funds που αγόρασαν κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.
Τους προσφέρουν ευκαιρίες που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα είχαν φαντασθεί.
Οι προτάσεις τους φθάνουν στο σημείο να δημιουργούν αμφιβολίες στους ενδιαφερόμενους αφού τους περνά προς στιγμή η σκέψη ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο.
Η υπόθεση όμως παίρνει γρήγορα το δρόμο της καθώς καθορίζεται άμεσα συνάντηση με τον ενδιαφερόμενο, οποίος σπεύδει να αξιοποιήσει την προσφορά που πράγματι κινείται εκτός πραγματικότητας.
Οι διαχειριστές των funds δεν έχουν στην ατζέντα τους τον ηθικό κίνδυνο για τους δανειολήπτες που πληρώνουν στην ώρα τους όλα αυτά  τα χρόνια.
Το μέλημα των funds είναι να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατό το χαρτοφυλάκιο και να εμφανίσουν στη μητρική εταιρεία αποτέλεσμα που αποτιμάται αρχικά σε έσοδα και στη συνέχεια σε κέρδη.
Έχει άλλη αξία να εισπράξεις 1 εκατομμύριο ευρώ από ένα οφειλέτη τους επόμενους τρείς μήνες και άλλη αξία έχει η είσπραξη του ίδιου ποσού να  πραγματοποιηθεί μετά από δύο και τρία χρόνια.
Με γνώμονα τα έσοδα του fund, οι αρμόδιοι θέλουν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων που απέκτησαν να μετατραπούν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ρευστό χρήμα.
Το bankingnews έγινε αποδεκτής  αυτών των ευκαιριών.
Ακίνητο σε κεντρικό σημείο των Αθηνών  που είχε μπει έως εξασφάλιση για δάνειο 20 εκατ. ευρώ, προτάθηκε στον δανειολήπτη η εξόφλησή του, δίνοντας μόλις 6 εκατ. ευρώ.
Το κούρεμα  του δανείου φθάνει στα επίπεδα του 70%.
Η αξία του ακινήτου καλύπτει την απαίτηση  του Fund  με αποτέλεσμα να δίνει στον ενδιαφερόμενο διέξοδο για χρηματοδότηση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα funds έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται  πρώτα στη λίστα από συγκεκριμένη ομάδα επενδυτών.
Παράδειγμα ξενοδοχείο στη Κρήτη με δάνειο 15 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί δίνοντας 5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 2 ετών.
Το  κούρεμα του δανείου στην περίπτωση αυτή ανέρχεται στο 66% της αρχικής οφειλής.
Ακόμη δύο ακίνητα σε εμπορικό σημείο της Αθήνας  που είχαν μπει ως υποθήκη για δάνεια 18 εκατ. ευρώ, το fund που ανέλαβε τη διαχείριση του απαιτεί μόλις το ποσό των 7 εκατ. ευρώ για να απελευθερώσει τα ακίνητα.
Το κούρεμα φθάνει στο 61% ικανοποιώντας  τον ενδιαφερόμενο ο οποίος τρέχει  για να βρει χρηματοδότηση.
Οι βασικοί παίχτες της  αγοράς  είναι τα Fund  Apollo  και  Bain Capital  που προσδοκούν με την πώληση των χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη   αγοράσει να αναχρηματοδοτήσουν τις επόμενες κινήσεις τους στην αγορά αφού οι τράπεζες  πιέζονται για την πώληση κόκκινων δανείων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης