Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γενναίο κούρεμα - πρόκληση 50% στα πανωτόκια στου δημοσίου αποφάσισε η κυβέρνηση

tags :
Γενναίο κούρεμα - πρόκληση 50% στα πανωτόκια στου δημοσίου αποφάσισε η κυβέρνηση
Πρόκειται για το άρθρο 45 του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο δεν θα καταβάλει πλέον τόκο 6% ως ποινή για την καθυστερημένη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Κούρεμα – πρόκληση, που φθάνει το 50% στο επιτόκιο υπερημερίας, με το οποίο βαρύνεται το κράτος όταν καθυστερεί την εξόφληση χρεών του προς τους ιδιώτες, προβλέπει διάταξη που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο της περασμένης Παρασκευής 5 Απριλίου 2019
Πρόκειται για το άρθρο 45 του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο δεν θα καταβάλει πλέον τόκο 6% ως ποινή για την καθυστερημένη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (πάνω από 90 ημέρες) αλλά μόλις 3%, όταν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πληρώνουν για ανάλογη καθυστέρηση 8,76%.
Τριπλάσιο δηλαδή επιτόκιο, από αυτό του δημοσίου και το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο αν το έχει εισπράξει σήμερα κάποιος φορολογούμενος – επιχειρηματίας.
Έντοκη εξόφληση οφειλής από το κράτος δεν πρέπει να έχει υπάρξει στα χρόνια των μνημονίων όπου επιβλήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο.
Με δεδομένο ότι τα φέσια του δημοσίου ανέρχονται σε 2,149 δισ. ευρώ από το δραστικό κούρεμα στο επιτόκιο το όφελος του προϋπολογισμού από τους τόκους ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 εκατ.  ευρώ, όσα δηλαδή έβγαλε η κυβέρνηση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί τη διετία 2016-2017.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης