Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλό «χτύπημα» Salvini σε Erdogan για γενοκτονία Αρμενίων και ένταξη στην ΕΕ

Διπλό «χτύπημα» Salvini σε Erdogan για γενοκτονία Αρμενίων και ένταξη στην ΕΕ
Διπλό «χτύπημα» Salvini σε Erdogan
Διπλωματικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, με αφορμή την πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονίας, μια ορολογία που απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Τουρκία.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως «οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν να χαρίζουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα.
Η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη και αυτό δεν θα γίνει ποτέ».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» της για την πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο και να ζητήσει διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας, μετέδωσε το Ansa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.
Το ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα μια πρόταση της Λέγκας που αποσκοπεί «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή», σύμφωνα με το Ansa.
Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη (10/4), ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Εν τω μεταξύ, ο Matteo Salvini επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, γράφοντας στο Twiter πως η χώρα «δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης».
Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αλλά έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα κριτήρια της Ένωσης σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης