Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump απειλεί ευθέως την ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα

O Trump απειλεί ευθέως την ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα
H Moody's εκτιμά ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα επηρεάσει και την παγκόσμια ανάπτυξη
Με επιβολή δασμών 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα απειλεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μέσω μηνύματος του στο twitter.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα επιβάλουν τώρα δασμούς σε 11 δισ. δολ. προϊόντων της ΕΕ!», ανέφερε στο μήνυμά του ο Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ΕΕ εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο γαι πολλά χρόνια, ενώ διαμηνύει «Σύντομα αυτό θα σταματήσει».


Ο... πόλεμος ΗΠΑ με ΕΕ

Αφορμή για τη νέα διαμάχη ΗΠΑ και ΕΕ είναι ο εμπορικός ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιρειών και κυρίως της αμερικανικής Boeing και της ευρωπαϊκής Airbus.
Η υπόθεση, που χρονολογείται από το 2004, «άνοιξε» όταν η ΕΕ κατήγγειλε την αμερικανική κυβέρνηση για παράνομες επιδοτήσεις στην Boeing ύψους 19 δισ. ευρώ και από τότε οι εκατέρωθεν καταγγελίες δεν έχουν σταματήσει.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η ΕΕ επιδοτεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες και η απάντηση θα έρθει με... δασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα προϊόντα αυτά ποικίλουν από εξαρτήματα αεροπλάνων μέχρι βασικά διατροφικά είδη όπως το κρασί, το τυρί και το ψάρι.
Η συνολική αξία των προϊόντων αυτών που «μπαίνουν» στην αμερικανική αγορά ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια ετησίως.

Κομισιόν: Η ΕΕ προετοιμάζεται για αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την προετοιμασία για ενδεχόμενα αντίποινα κατά των επιδοτήσεων στην Boeing, μετά τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς σε μια λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τις εταιρίες αεροσκαφών.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τις προετοιμασίες για να μπορέσει η ΕΕ να αναλάβει άμεσα δράση με βάση τη διαιτητική απόφαση σχετικά με τα δικαιώματα αντιποίνων σε αυτή την υπόθεση (της Boeing)», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν έχουν προαπαιτούμενα και ότι στοχεύουν σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Moody's: Οι δασμοί από τις ΗΠΑ αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Πάντως, σύμφωνα με σημερινή (9/4/2019) ανάλυση της Moody's, οι ενδεχόμενοι δασμοί σε εισαγωγές αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελέσουν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη και εμπόδιο στη δυναμική της οικονομίας σε Γερμανία, Ιαπωνία και Κορέα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, μια τέτοια κίνηση θα είχε λιγότερο δριμεία επίπτωση στην Κίνα, καθώς οι εξαγωγές κινεζικών οχημάτων υποβάλλονται ήδη σε εμπορικούς περιορισμούς.
Επίσης, θα είχε ευρέως αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
«Οι εμπορικοί περιορισμοί στα αυτοκίνητα θα προκαλέσουν ευρύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως, σε μία ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία» επισημαίνεται στην ανάλυση της Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης