Επιχειρήσεις

Τα «θαύματα» της FG Europe και η ζημία από την Attica bank που καλύπτει ο μέτοχος

tags :
Τα «θαύματα» της FG Europe και η ζημία από την Attica bank που καλύπτει ο μέτοχος
Τα φουσκωμένα αποθέματα, το πάρτι ταμειακών διευκολύνσεων, οι «εγγυήσεις» Φειδάκη για τα 9,2 εκ ευρώ χασούρα από την Attica Bank και το ομολογιακό
Μπορεί μια εταιρία να έχει μείωση τζίρου και αύξηση αποθεμάτων.
Προφανώς μπορεί αν κάποιος δει τις οικονομικές καταστάσεις της FG Europe η οποία έκλεισε το 2018.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 78.29 εκ ευρώ από 80,86 εκ ευρώ ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν στα 42,26 εκ ευρώ από 36,1 εκ ευρώ.
Το μέγεθος της αύξησης αποθεμάτων αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό καθώς τα αποθέματα ως ποσοστό επί του τζίρου αυξήθηκαν κατά στο 53,9% από 44,6% πέρυσι με το δείκτη κάλυψης αποθεμάτων της εταιρίας να διαμορφώνεται στις 250 ημέρες από 202 και του ομίλου να φτάνει στις 344 ημέρες από  277.
Και είναι εντυπωσιακό όταν αυξάνεται ο τραπεζικός δανεισμός κατά 5 εκ ευρώ χρηματοδοτώντας ουσιαστικά την αύξηση των αποθεμάτων ενώ την ίδια στιγμή η εισηγμένη FG Europe έκλεισε το 2018 έχοντας λάβει ταμειακές διευκολύνσεις από συνδεδεμένες και θυγατρικές εταιρίες ύψους 10,43 εκ ευρώ.
Και μπορεί η πώληση της θυγατρικής στην Ιταλία να έφερε έσοδα 10 εκ ευρώ (δεν υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους της συναλλαγής) αλλά δεν αποτελεί συνήθη πρακτική οι ταμειακές διευκολύνσεις τέτοιου ύψους καθώς δημιουργούν κινδύνους για όλο το πλέγμα των εταιριών του ομίλου.
Ειδικά μάλιστα όταν στον ισολογισμό δεν εμφανίζεται η τρύπα των 9,2 εκ ευρώ που έχει προκύψει από την τοποθέτηση 10,17 εκ ευρώ στην Attica Bank, επειδή όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχει «δοθείσα εγγύηση του βασικού μετόχου διασφαλισμένη από υπογεγραμμένη συμφωνία, για κάλυψη οποιασδήποτε ενδεχόμενης ζημίας εξαιτίας της συμμετοχής στην Αttica Bank».
Ουδείς μέτοχος πάντως γνωρίζει σε ότι ακριβώς συνίσταται η εγγύηση αλλά και αυτό ουδέν αρμόδιο για την εποπτεία της αγοράς προβληματίζει.
Σημειωτέον ότι η εγγύηση είναι 9,24 εκ ευρώ καθώς 40.000 ευρώ είναι απαιτήσεις από διευθυντικά στελέχη για τα οποία εγγυάται ο κ. Φειδάκης!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία έλαβε το 2018 ομολογιακό δάνειο 40,98 εκ ευρώ.
Στο τέλος του 2018 είχε λάβει συναίνεση των τραπεζών για τη μη μέτρηση των δεικτών που έχουν συμφωνηθεί για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου!!!

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης