Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρίσιμη συνάντηση στις 13/4 για την μερική εξόφληση του ελληνικού χρέους μεταξύ Τσακαλώτου και Lagarde - Πιθανή συμμετοχή και Regling

tags :
Κρίσιμη συνάντηση στις 13/4 για την μερική εξόφληση του ελληνικού χρέους μεταξύ Τσακαλώτου και Lagarde - Πιθανή συμμετοχή και Regling
Θετικό το κλίμα για την ελληνική αποστολή
Την Πέμπτη το πρωί αναχωρεί για Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσκαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινούν αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου.
Βέβαια, τα φώτα τη δημοσιότητας στρέφονται στην συνάντηση που θα έχει ο ίδιος το Σάββατο το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον  με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παρών σε αυτό το ραντεβού θα δώσουν ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού Πόουλ Τόμσεν και ενδεχομένως για πρώτη φορά εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ).
Ο λόγος της διευρυμένης αυτής συνάντησης είναι ευρύτερα γνωστός και σχετίζεται με την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δισ. ευρώ (ακριβές δόσεις 2019 και 2020 οι οποίες βαρύνονται με επιτόκιο  5,13%)από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει και επίσημο αίτημα προς τον ESM προκειμένου, ως βασικός πιστωτής, να δώσει το «πράσινο φως» για τα ελληνικά σχέδια που φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα της Πορτογαλίας.     
Με την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ το όφελος για την χώρα είναι διπλό: αφενός, θα εξοικονομηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ με 180 εκατ. ευρώ από τους τόκους που επιβαρύνουν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου θα σταλεί ακόμα ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου και της πιστοληπτικής αξιολόγησής του.
Το πρώτο βήμα θα γίνει στις 26 Απριλίου, όπου ο οίκος Standard & Poor’s  εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch.
Η συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν παρουσία Ευρωπαίων θα γίνει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ενώ στο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που χειρίζεται αποκλειστικά το θέμα της προεξόφλησης προβλέπεται σύντομο «τετ - α - τετ» με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Είναι η τελευταία φορά που η Ελλάδα θα έχει θέση στο «κάδρο» των εργασιών του ΔΝΤ.           

Μάριος Χριστοδούλου   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης