Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάσταση απόψεων ΔΝΤ και ΤτΕ για Ελλάδα - Στο 2,4% εκτιμά την ανάπτυξη το 2019 το Ταμείο - Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία

tags :
Διάσταση απόψεων ΔΝΤ και ΤτΕ για Ελλάδα - Στο 2,4% εκτιμά την ανάπτυξη το 2019 το Ταμείο - Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομία
Σταθερές οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% το 2019
Στο 2,4% εκτιμά ότι θα φτάσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αρκετά υψηλότερα από το 1,9% που εκτιμά η Τράπεζας της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν οι ίδιες με αυτές που δημοσιοποιήθηκαν στο Άρθρο 4 για τη χώρα μας.


Σε εύθραυστη κατάσταση η παγκόσμια οικονομία

Σε σημείο – καμπής βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με την εκτίμηση για την ανάπτυξή της το 2019 να υποβαθμίζεται στο 3,3% από 3,6% που ήταν το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αγγίξει το 3,7%, ενώ προχώρησε σε υποβάθμιση της πρόβλεψής του τον Ιανουάριο του 2019, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 3,5%.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση «μετά από έντονη ανάπτυξη το 2017 και στις αρχές του 2018, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο
του περασμένου έτους, αντανακλώντας τη συρροή των παραγόντων που επηρεάζουν τις μεγάλες οικονομίες.
Η ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε λόγω τόσο του πιο σκληρού περιβάλλοντος ελέγχου για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα όσο και εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ».
Παράλληλα προστίθεται ότι σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε τόσο στη γερμανική οικονομία, εξαιτίας και της υποχώρησης των εξαγωγών, όσο και της ιταλικής οικονομίας, με την δεύτερη να εμφανίζει και σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ιταλικών, κρατικών ομολόγων.


Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Πάντως το ΔΝΤ δεν είναι και τόσο απαισιόδοξο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας καθώς αναμένει ότι θα υπάρξει σαφής ανάκαμψή της στο β’ εξάμηνο του 2019, με τις θετικές αυτές τάσεις να επικρατούν και εντός του 2020.
Μετά το 2020, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μέσο ρυθμό 3,6%, με στήριξη από οικονομίες όπως αυτές της Ινδίας και της Κίνας.
Η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών προβλέπεται να σταθεροποιηθεί ελαφρώς κάτω του 5%, αλλά με παραλλαγές ανά περιοχή και χώρα.


Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εκπλήξει ευνοϊκά εάν
οι εμπορικές διαφορές επιλύονταν γρήγορα, τότε θα υπήρχε ανάκαμψη τόσο της επενδυτικής όσο και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τονίζει το Ταμείου.
Όμως περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ενίσχυσης της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την ανάπτυξη.
Στους κινδύνους, όπως είναι φυσικό,  περιλαμβάνεται και ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο βρετανική και ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Οι προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής

Μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική θα πρέπει να αποσκοπεί στην αποφυγή περαιτέρω επιβράδυνσης και η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το δυναμικό της.
Σε εθνικό επίπεδο, αυτό απαιτεί νομισματική πολιτική για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε καλό δρόμο προς τους στόχους που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.
Παράλληλα απαιτείται μία ορθή δημοσιονομική πολιτική, κυρίως προκειμένου να υπάρξει σαφής μείωση των κρατικών χρεών σε χώρες που το έχουν ανάγκη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης