Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οι αγοραστές είχαν δυνάμεις και απορρόφησαν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οι αγοραστές είχαν δυνάμεις και απορρόφησαν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
ΑΓΟΡΑ: Χαμηλό ημέρας στις 747 μονάδες και στο -0,95%, υψηλό ημέρας στο άνοιγμα και στις 757 μονάδες με άνοδο 0,34% και κλείσιμο στις 753,58 μονάδες με οριακές απώλειες 0,11% και χαμηλό τζίρο 46 εκατ. ευρώ.

Θα λέγαμε πως ήταν άλλη μία εξαιρετική συνεδρίαση με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που απορροφήθηκαν μέσα στην ημέρα και τις τράπεζες να έχουν μικτές τάσεις. Κάποιες διόρθωσαν και κάποιες απλά συνέχισαν την άνοδο χωρίς να δείχνουν σημάδια κόπωσης.

Το καλό είναι ότι καλά χαρτιά έδειξαν πως μπορούν να κινηθούν και αυτά ανοδικά και να φύγουν λίγο τα βλέμματα από τις τράπεζες. Ο ΟΛΠ έσπασε σημαντική αντίσταση και έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Η ΕΥΔΑΠ λόγω αποτελεσμάτων ενισχύθηκε επίσης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε αλλά παραμένει πάνω από τις 605 μονάδες και μάλιστα έχει απόσταση ασφαλείας. Βλέπουμε την Πειραιώς να μην καταλαβαίνει από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ η Eurobank και η Εθνική πήραν ανάσες.

Δεν είναι άσχημο να διορθώσουν και λίγο. Τα κέρδη είναι μεγάλα και το trading μεγαλύτερο αυτές τις ημέρες. Δίνουν και αφορμές αφού έχουν υψηλή μεταβλητότητα. Η Πειραιώς είχε χαμηλό ημέρας τα 1,5920 ευρώ και υψηλό τα 1,70 ευρώ και έκλεισε τελικά με άνοδο 4% και στα 1,6950 ευρώ.

ΟΛΠ: Εξαιρετικός και το αξίζει να έχει καλύτερη αποτίμηση. Είναι σε υψηλά 4,5 ετών αφού διέσπασε τα 17,70 ευρώ που αποτελούσαν αντίσταση. Το κλείσιμο στα 18 ευρώ πρέπει να είναι μόνο η αρχή.

ΔΕΗ: Η καλή συμπεριφορά των προηγούμενων εβδομάδων έδωσε κίνηση. Η μετοχή πέρασε δυνατά πάνω από τον 200άρη και μένει να φανεί αν θα έχει συνέχεια ή θα πάρει κάποιες ανάσες. Τέλη Νοεμβρίου ήταν στα 1,22 ευρώ η μετοχή.

ΕΧΑΕ: Οι επενδυτές προεξοφλούν καλύτερες συναλλαγές στο ΧΑ και άρα καλύτερα κέρδη. Ο τζίρος όμως πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να αξίζει μία καλύτερη αποτίμηση από τα 280-300 εκατ. ευρώ.

ΕΛΤΟΝ: Θυμίζουμε πως στο εννεάμηνο είχε πωλήσεις 104,4 εκατ. ευρώ από 97,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση ήταν στα 51,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 49,7 εκατ. ευρώ ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 4,08 εκατ. ευρώ.

Στην αποτίμηση των 44,9 εκατ. ευρώ με τα κέρδη εννεαμήνου παίζει με p/e 13,2 φορές και p/bv 0,86 φορές. Ενισχύθηκε σήμερα 2,75% και έκλεισε στα 1,68 ευρώ με όγκο 71 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή είναι φθηνή. Από την αρχή του έτους έχει άνοδο 38%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ελένης Μπότα κάνει λόγο για προσφορά 200 εκατ. ευρώ συν τις υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως η μετοχή στα 2,53 ευρώ που έκλεισε έχει αποτίμηση 103 εκατ. ευρώ, άρα η προσφορά είναι για άλλες τιμές.

Ο κ.Στέγγος θέλει 300 εκατ. ευρώ, οι ξένοι δίνουν 200 εκατ. ευρώ, άρα δεν αποκλείεται να γίνει μία διαπραγμάτευση και να συναντηθούν κάπου στη μέση.

ΚΕΡΑΜΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Καλά τα ακίνητα αλλά ακούμε χρόνια και μάλιστα πολλά την αξιοποίηση. Εδώ χρειάζεται κάποιος με μεγάλο πορτοφόλι. Χωρίς λεφτά δεν μπορεί ούτε τις κατοικίες να τελειώσει.

ΚΛΜ: Σταδιακά από την αρχή του έτους κατάφερε να καλύψει όλες τις απώλειες που είχε γράψει λόγω της απογοήτευσης των επενδυτών αναφορικά με την ΑΕΕΑΠ. Μικρή σημασία έχει αν θα γίνει η εταιρεία.

Τα ακίνητα υπάρχουν και η αξία τους είναι μεγαλύτερη της αποτίμησης. Το ζητούμενο για τη μετοχή είναι να φύγει πάνω από τα 0,84-0,85 ευρώ που την έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά χρόνια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης