Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με το βλέμμα στα αποτελέσματα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με το βλέμμα στα αποτελέσματα
ΑΓΟΡΑ: Με μικρή άνοδο στο άνοιγμα και τις τράπεζες να έχουν κέρδη, αλλά ρευστοποιήσεις αμέσως μετά με αποτέλεσμα να κινείται η αγορά σταθεροποιητικά. Οι τράπεζες θα δώσουν και πάλι την τάση.

Τα κέρδη των τραπεζών είναι μεγάλα και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι λογικές και θεμιτές. Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι διαθέσεις των μεγάλων ξένων. Αν βλέπουν δηλαδή καλές προοπτικές και επομένως παραμένουν στην πλευρά των αγοραστών, ή μετά την πρόσφατη άνοδο θα μείνουν λίγο στην άκρη και θα περιμένουν.

Τα αποτελέσματα δίνουν τον τόνο και αυτές που έχουν καλή διάρθρωση ισολογισμού, καλή κερδοφορία και δίνουν και μέρισμα είναι στο επίκεντρο. Σε αυτές το βλέμμα της στήλης.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Θετική έκπληξη για τους αναλυτές η διανομή μερίσματος ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή που ανακοίνωσε η διοίκηση. Η Euroxx που παρακολουθεί τη μετοχή δεν περίμενε μέρισμα για τη χρήση.

EUROBANK-GRIVALIA: Εγκρίθηκε η γενική συνέλευση και λήγουν τα παράγωγα της Grivalia και μετά διαγράφονται. Πέμπτη 18 Απριλίου λήγει η σειρά.

ΙΑΣΩ: Αυξήθηκε 8,4% ο τζίρος και 12% τα EBITDA. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε 29% λόγω πώλησης του ΙΑΣΩ General. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 12,9 εκατ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα 16 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 123,5 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια ανέρχονται στα 127,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση στα 176 εκατ. ευρώ άρα p/e 13,6 και p/bv 1,42. Χαμηλή η δημόσια πρόταση αν συγκρίνουμε την αποτίμηση με άλλες εταιρείες που εξαγοράστηκαν.

ΕΥΔΑΠ: Πολύ καλά τα αποτελέσματα χρήσης 2018 παρά τη μείωση του τζίρου. Τα κέρδη αυξήθηκαν 10% και διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ από 43,5 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 12,7 φορές με βάση την αποτίμηση των 610 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση προτείνει μέρισμα 0,27 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5%. Στα θετικά η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 108,8 εκατ. ευρώ από 64,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Η καθαρή θέση είναι στα 949,2 εκατ. ευρώ, ήτοι p/bv 0,64 φορές. Αν δεν ήταν κρατική επιχείρηση θα περιμέναμε αντί για μέρισμα να δίνει επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι και αφορολόγητη, αλλά το κράτος θα έχανε το φόρο από τους υπόλοιπους μετόχους.



ΕΥΔΑΠ (ΙΙ): Ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 384,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 63% της αποτίμησης. Αν αφαιρεθεί το ταμείο ο πολλαπλασιαστής κερδών θα είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Με άνοδο 2,79% ξεκίνησε η μετοχή και κάνει πράξη στα 5,89 ευρώ. Ο όγκος γρήγορα στα 10 χιλ. τεμάχια. Σταθερή αξία η μετοχή για το ΧΑ.

ΕΛΤΟΝ: Η είσοδος θεσμικών χαρτοφυλακίων έβαλε τη μετοχή στο επίκεντρο καθώς αύξησε όγκο συναλλαγών. Τα θεμελιώδη της είναι καλά και αξίζει καλύτερης αποτίμησης στο ταμπλό.

Στα 1,66 ευρώ με άνοδο 1,53% και όγκο 6 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 44 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα και εκτιμούμε ότι τα καθαρά κέρδη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης ενώ για 1 μήνα έχει ενοποιηθεί και η νέα εξαγορά, αυτή της Λάιον Ρένταλ. Χωρίς αυτή, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1εκατ. ευρώ και λόγω φορολογίας είναι μειωμένα έναντι του 2017.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 1,45 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά στο 1,01 εκατ. ευρώ από 1,13 εκατ. ευρώ. Καθαρή θέση 9,1 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 55,6 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένο επίπεδο.

Θα γίνει αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να πληρωθεί η νέα εξαγορά και να μειωθούν τα δάνεια. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 15,1 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα λόγω άντλησης δανείων.




Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης