Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Μόσχα ο Erdogan με αιχμές κατά των ΗΠΑ – Συνάντηση με Putin – Στο επίκεντρο S – 400, Συρία

tags :
Στη Μόσχα ο Erdogan με αιχμές κατά των ΗΠΑ – Συνάντηση με Putin – Στο επίκεντρο S – 400, Συρία
Έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις λέει ο Erdogan
(upd) Με σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 8/4 τη Μόσχα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin.
Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν τόσο το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 που σκοπεύει να αγοράσει η Τουρκία όσο και το ζήτημα της Συρίας με αφορμή τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, θέματα που αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα που ξεχωρίζει είναι το ζήτημα με τους S – 400.
Η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το θέμα έχει λήξει καθώς η συμφωνία έχει κλείσει, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν αφενός να μην παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F -35 στην Τουρκία και αφετέρου προειδοποιούν την Τουρκία ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχει θέση στο ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρηση του ο Erdogan επιβεβαίωσε ότι «ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουμε, οι S-400 είναι από τα σημαντικότερα», την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει πως οι παραδόσεις των συστοιχιών των S - 400 θα αρχίσουν τον Ιούλιο.
Από τα θέματα που ξεχωρίζουν είναι και η επόμενη ημέρα στη Συρία και ο συσχετισμός δυνάμεων, ιδιαίτερα ύστερα από την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump ότι μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχουν ολοκληρωθεί, ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και ότι θα συζητήσει το σενάριο αυτό με τον Putin.
Υπό αυτό το πρίσμα, Ρωσία και Τουρκία σχεδιάζουν από κοινού την επόμενη ημέρα παρά το γεγονός ότι υποστήριζαν αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύρραξη και παρά το ότι βίωσαν μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στις σχέσεις τους το διάστημα 2015-2016, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στα συροτουρκικά σύνορα, κάτι που εντείνει άλλωστε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ρόλο της Τουρκίας.
Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας και με αφορμή το Παλαιστινιακό βρήκε μια ακόμα αφορμή για να προκαλέσει τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Erdogan τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως από το 1948 και μετά το Ισραήλ, με τη στήριξη των  ΗΠΑ, δεν έχει κάνει τίποτα που να είναι νόμιμο στην περιοχή.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο προέδρων θα βρεθούν επίσης ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish stream καθώς και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν επί όλων των θεμάτων, θα συναντηθούν με επιχειρηματίες, ενώ θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών.
Σημειώνεται πως θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας- Τουρκίας.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 8 Απριλίου 08:30)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης