Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Brende (WEF): Η Ρωσία αντικαθιστά τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Αυξάνεται και η κινεζική επιρροή

Brende (WEF): Η Ρωσία αντικαθιστά τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Αυξάνεται και η κινεζική επιρροή
Δεν αποτελεί είδηση ότι η παρουσία της Ρωσίας στη Μέση έχει αυξηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του WEF
Η επέκταση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή είναι μία πραγματικότητα, τονίζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Borge Brende σε συνέντευξή του στο CNBC.
Δεν αποτελεί είδηση ότι η παρουσία της Ρωσίας στη Μέση έχει αυξηθεί, δήλωσε ο Brende σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η αμερικανική απόσυρση και αποχώρηση από πολλά από τα σημαντικά σημεία - κλειδιά της Μέσης Ανατολής συνέπεσε με μια προφανή στροφή προς ανατολάς, δήλωσε ο πρόεδρος του WEF.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής πραγματικότητα με το σκεπτικό ότι βλέπουμε ένα έντονο ρωσικό αποτύπωμα σε αυτήν την περιοχή» σημείωσε ο Brende.
Ο Νορβηγός πολιτικός και διπλωμάτης, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών προτού αναλάβει την προεδρία του WEF, επεσήμανε ορισμένους σαφείς τομείς στους οποίους οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας έχουν καθορίσει την τροχιά των εξελίξεων.
Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στη Συρία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα υποστήριξαν τον Σύρο ηγέτη Bashar Assad από το 2015, επιτρέποντάς του να επιβιώσει και ουσιαστικά να κερδίσει τον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής.
«Φυσικά στη Συρία, η Ρωσία διαδραματίζει τώρα σημαντικό ρόλο, βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, παρατήρησε ο Brende.

Παραδείγματα αυξημένης ρωσικής επιρροής

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα σχετικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις που συνιστούν σαφείς δείκτες αυξημένης επιρροής της Ρωσίας, πρόσθεσε.
«Βλέπουμε επίσης ότι οι χώρες του Κόλπου συζητούν πάρα πολύ με τη Ρωσία όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου, επειδή η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαύρου χρυσού στον κόσμο, ακόμα μεγαλύτερος από τη Σαουδική Αραβία», συμπλήρωσε.
Η συμμαχία της Ρωσίας με τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ τη Σαουδική Αραβία και οι συμφωνίες για συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων επέτρεψαν τη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο και των πωλήσεων όπλων όπως το σύγχρονο σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400.
Η Μόσχα έχει υπογράψει τεχνικές συμφωνίες και μνημόνια συμφωνίας για να πουλήσει το S-400 - το οποίο είναι φθηνότερο και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές πιο αποτελεσματική έκδοση του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot - και άλλα όπλα στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ.
Και εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι που φέρονται να συνδέονται με το Κρεμλίνο υποστηρίζουν τον ηγέτη των ανταρτών του αποσχισθέντος ανατολικού τμήματος της Λιβύης, υπό τον στρατηγό Khalifa Haftar, οι δυνάμεις του οποίου κατευθύνονται στην Τρίπολη.
Η Ρωσία διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με το Ισραήλ και το Ιράν.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν μία ειδική σχέση με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, ιδιαίτερα με τη Σαουδική Αραβία με μία 80ετή συμμαχία που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις όπλων και εμπόριο πετρελαίου.
Ενώ οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Donald Trump- αρχής γενομένης από τον Obama- συρρικνώνουν την παρουσία τους σε χώρες όπως το Ιράκ και τη Συρία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην καταπολέμηση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή, αξιοποιώντας το Ριάντ και την πολιτική οικονομικών κυρώσεων.
«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή», ανέφερε ο Brende με αφορμή τις συχνές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στις συμμαχικές χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες επικεντρώθηκαν γενικά στην καταπολέμηση του Ιράν ή το αδιευκρίνιστο ειρηνευτικό σχέδιο της Μέσης Ανατολής που υποσχέθηκε ο Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Αλλά αν υπάρξει κενό, θα δούμε και άλλα κράτη να προσπαθούν επίσης να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του WEF.
Η Ρωσία δεν είναι η μόνη δύναμη που αναλαμβάνει το μερίδιο εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το μέλλον ανήκει στην Ασία

Η Κίνα, με τα τεράστια έργα υποδομής της και την πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) που έχει ως στόχο να συνδέσει το Πεκίνο με τους κόμβους εμπορίου και εφοδιασμού σε όλη την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, σημειώνει επίσης ταχέως αναπτυσσόμενη πρόοδο.
Μέχρι τα μέσα του 2018, η Κίνα είχε δεσμεύσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και ενισχύσεις σε αραβικά κράτη, με κονδύλια για έργα υποδομής, ανασυγκρότησης και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επίσης η Κίνα στη Μέση Ανατολή επιδιώκει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα με ελάχιστη πολιτική παρέμβαση, καθιστώντας εαυτόν ελκυστικό εταίρο για πολλές αραβικές κυβερνήσεις.
«Η παγκόσμια πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο αιώνας θα είναι περισσότερο ασιατικός από τον περασμένο αιώνα. Βλέπουμε την ανάπτυξη να συντελείται στην Ασία - η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμούς 6%, αλλά είναι μια τόσο μεγάλη οικονομία.
Αποτελεί το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης», σημείωσε ο Brende, αναφέροντας και την  Ινδία την  ταχύτερη αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
«Η Ινδία και η Κίνα ανταγωνίζονται στη Μυανμάρ, το Μπαγκλαντές, αλλά και στις χώρες του Κόλπου ...
Η Ασία θα είναι πολύ πιο σημαντική για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από ότι στο παρελθόν», κατέληξε στη συνέντευξή του ο Νορβηγός επικεφαλής του WEF.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης