Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιξε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης των 10 δισ ευρώ - Σκληρές καταγγελίες κατά Erdogan για το κόστος του

Άνοιξε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης των 10 δισ ευρώ - Σκληρές καταγγελίες κατά Erdogan για το κόστος του
Tο τεράστιο κόστος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολίτες, την αντιπόλιτευση αλλά και οικολόγους ακτιβιστές 
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει με τον εαυτό το ο Τούρκος πρόεδρος είναι να μείνει στην ιστορία ως ένας σύγχρονος σουλτάνος.
Μετά το μεγαλειώδες χρυσό μέγαρο που έχτισε στην Άγκυρα για να στεγάσει την κυβέρνηση του, τώρα ανοίγει τις πόρτες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, το Istanbul Airport.
Πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό των 10 δις ευρώ για την κατασκευή του, που έγινε εξολοκλήρου από γερμανικές εταιρείες, και για το οποίοι κατηγορείται σκληρά από την αντιπολίτευση, ο Erdogan εν μία νυκτί μετέφερε το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης 25 χλμ μακριά από την Πόλη σε ένα υπό κατασκευή αεροδρόμιο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί το 2028!
Μάλιστα λέγεται ότι εξανάγκασε την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, την Turkish Airlines να μετακομίσει σε 45 ώρες από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Αεροσκάφη της Turkish Airlines σταθμευμένα στη νέα τους έδρα, το Istanbul Airport
Οδικοί κόμβοι έκλεισαν για την κυκλοφορία και οι πτήσεις σταμάτησαν κατά τη μεταφορά του εξοπλισμού σε μια τεράστια μετακίνηση συνολικής διάρκειας 45 ωρών που ο τουρκικός αερομεταφορέας χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη στην ιστορία της αεροπλοΐας».
47.000 τόνους εξοπλισμού μετέφεραν 686 φορτηγά και εκατοντάδες άλλα οχήματα από την παλιά τους βάση επιχειρήσεων κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά στη νέα, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων, ενώ 337 αεροσκάφη της πέταξαν στη νέα τους έδρα
Για την μετακίνηση έκλεισαν τρεις αυτοκινητόδρομοι και σταμάτησε για 12 ώρες η εναέρια κυκλοφορία τόσο από το Ατατούρκ όσο και από το νέο αεροδρόμιο, το προσωπικό του οποίου υποδέχθηκε την Turkish Airlines στο «νέο της σπίτι».


«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας που θα διαρκέσει χρόνια», έγραψαν οι υπεύθυνοί του στο Twitter.
Ο Erdogan πάντως έχει μεγάλα σχέδια για το νέο κόμβο, αποβλέποντας στο να τον καταστήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της υφηλίου και να μετατρέψει την Τουρκία σε μια από τις δέκα μεγαλύτερες στον τομέα των αερομεταφορών.
Άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτό που προώθησε το σχέδιο κάνοντας λόγο για «το αεροδρόμιο που αξίζει στην Κωνσταντινούπολη».
Ο Erdogan είχε εγκαινιάσει ένα μέρος του νέου αεροδρομίου τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά λόγω καθυστερήσεων και απεργιών είχε αναβληθεί η επίσημη έναρξή του. Με την πρώτη πτήση της Turkish Airlines χθες Σάββατο (6/4) ο κόμβος αντικατέστησε πλέον το παλιό Ατατούρκ, απ’ όπου απογειώθηκε χθες το πρωί το τελευταίο επιβατικό αεροσκάφος του τουρκικού αερομεταφορέα με προορισμό τη Σιγκαπούρη.


Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου..

Οι Αρχές υπολογίζουν ότι το εντυπωσιακό νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 90 εκ. επιβάτες ετησίως με τρεις διαδρόμους στην παρούσα φάση ανάπτυξής του, όταν το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, εκείνο της Ατλάντα των ΗΠΑ εξυπηρέτησε πέρυσι 104 εκ. ταξιδιώτες.
Μέχρι το 2028, ωστόσο, στο “Istanbul Airport” θα λειτουργούν έξι διάδρομοι και τέσσερις τερματικοί σταθμοί και θα εξυπηρετεί 200 εκ. επιβάτες ετησίως καλύπτοντας μια έκταση 76 τ.χλμ. -τριπλάσια εκείνης του Ατατούρκ.
Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι το κυβερνών κόμμα AKP του Erdogan ξόδεψε 10.2 δισ ευρώ για το φαραωνικό project -προίκα του Erdogan στην γενέτειρά του- προκειμένου να προσελκύσει ψήφους.
Αλλά το τεράστιο αυτό κόστος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των πολιτών που στενάζουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και του κλυδωνιζόμενου εθνικού νομίσματος.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι με την τεράστια ανάπτυξη στην περιοχή του αεροδρομίου καταστράφηκαν δάση με απρόβλεπτες συνέπειες και για την άγρια πανίδα. Ενώ εργαζόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τα δυστυχήματα κατά την κατασκευή του, τις κακές συνθήκες εργασίας, το φαγητό και την καθυστέρηση καταβολής μισθών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα είχαν επέμβει οι δυνάμεις ασφαλείας με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν συγκέντρωση εργαζομένων.
Επιβάτες μετακινούνται στους διαδρόμους του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης