Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με παρέμβαση Πεκίνου το Μαξίμου ανοίγει το δρόμο για το master plan της Cosco στον Πειραιά μετά το μπλόκο του ΚΑΣ

Με παρέμβαση Πεκίνου το Μαξίμου ανοίγει το δρόμο για το master plan της Cosco στον Πειραιά μετά το μπλόκο του ΚΑΣ
Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκριση του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την παρέμβαση του Πεκίνου προκάλεσε το «μπλόκο» του ΚΑΣ στην επένδυση της κινεζικής Cosco στον ΟΜΠ του Πειραιά καθώς η πρέσβειρα της Κίνας συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής «την κινεζική διπλωματία αντιπροσωπεία στην Αθήνα κινητοποίησε το Πεκίνο προκειμένου να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες της διαβόητης ελληνικής γραφειοκρατίας και να λάβει τις εγκρίσεις που επιζητά για το επενδυτικό πλάνο των 612 εκατ. ευρώ».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα λιγότερο από 72 ώρες μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να επιλύσει το ζήτημα με σύσκεψη που έγινε το βράδυ της παρασκευής (5/4).
Στη σύσκεψη , που έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού και παρουσία της κινέζας πρέσβειρας Zhang Qiyue συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Άγγελος Καρακώστας.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκριση του σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Πηγές της Καθημερινής αναφέρουν οτι εντός των αμέσως επόμενων ημερών η Cosco θα καταθέσει εκ νέου το master plan στην ΕΣΑΛ - που απαρτίζεται από εκπροσώπους υπουργείων - αξιώνοντας την έγκριση του στο σύνολο του παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ. 

Χθες το bankingnews έγραφε:


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Captain Fu Chehqqiu παρότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το θέμα στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών με την ευκαιρία ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα επέλεξε τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Άγγελο Καρακώστα να δώσει απαντήσεις αλλά το περιεχόμενο τους κινήθηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Cosco Captain Fu Chehqqiu έθεσε ως στρατηγικό στόχο την αύξηση του τζίρου και τη μείωση του κόστους στον ΟΛΠ.
Πάντως άδραξε την ευκαιρία να διατυπώσει την προσωπική άποψη όπως ο ίδιος διευκρίνισε για τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε αισιόδοξος και αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι οι εισαγωγές της Κίνας έχουν πολλαπλασιασθεί από τις ΗΠΑ.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Άγγελος Καρακώστας για το θέμα του ΚΑΣ είπε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβουμε το τελικό κείμενο.
Αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ.
Η τελική θέση της διοίκησης θα διατυπωθεί όταν οι τεχνικές υπηρεσίες παραλάβουν τις ενστάσεις του ΚΑΣ καθώς τοποθετήθηκαν αστερίσκοι στα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΠ όπως είπε ο κ. Α Καρακώστας.
Ωστόσο στο περιθώριο της παρουσίασης του ΟΛΠ στους θεσμικούς επενδυτές, ορισμένα μέλη του ΔΣ άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί οι Κινέζοι να έμαθαν από τον Κομφούκιο την αξία της υπομονής αλλά όλοι και όλα έχουν τα όρια τους.
Στο στάδιο της ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών, η διοίκηση του ΟΛΠ κλήθηκε να απαντήσει για το λιμάνι της Τεργέστης καθώς η Cosco είναι στο τελικό στάδιο της συμφωνίας για να το αναλάβει.
Η διοίκηση του ΟΛΠ είπε ότι το λιμάνι της Τεργέστης θα έχει συμπληρωματικό έργο σε σχέση με το λιμάνι του Πειραιά και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εργασίες του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση του ΟΛΠ σχεδιάζει ως ενιαίο σύνολο τόσο τις υποχρεωτικές επενδύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού όσο και τις προαιρετικές επενδύσεις.
Η αξία των υποχρεωτικών επενδύσεων ανέρχονται σε 294 εκατ. ευρώ και οι προαιρετικές στα 318 εκατ. ευρώ. Το ύψος των συνολικών επενδύσεων φθάνει τα 612 εκατ. ευρώ.

Το ΚΑΣ περιορίζει τα επενδυτικά σχέδια της Cosco

Ειδικότερα το ΚΑΣ βάζει εμπόδια στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τους τουρίστες της κρουαζιέρας. Να σημειωθεί ότι στην επίμαχη περιοχή βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή και το Κονώνειο τείχος.
Στην ανέγερση ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε μπαίνουν εμπόδια καθώς απαιτείται να περιοριστεί το ύψος ενώ απαγορεύεται η Παγόδα να μετατραπεί σε ξενοδοχείο καθώς έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, το οποίο να σημειωθεί ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1960 και αρχικά λειτούργησε ως εκθεσιακό κέντρο.
Για το θέμα των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών στη Σαλαμίνα, όπου διεξήχθη η περίφημη ναυμαχία, τα μέλη του ΚΑΣ τάχθηκαν κατά της παραπάνω χρήσης στις ζώνες προστασίας Α και Β του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας και των Αμπελακίων.

Η Cosco δύο χρόνια στο τιμόνι του ΟΛΠ

Το λιμάνι του Πειραιά πήρε την 6 θέση με βάση την κατάταξη των ευρωπαϊκών λιμανιών και στοχεύει στην πρώτη θέση που σήμερα κατέχει το λιμάνι της Βαλένθιας.
Το λιμάνι κέρδισε θέσεις κατατάξεις με την ανάληψη της Cosco ενώ το 2007 δεν ήταν στην πρώτη δεκαπεντάδα.
Ο κινεζικός όμιλος βελτίωσε αισθητά τα μεγέθη του ΟΛΠ .
Ο τζίρος από τα 103,4 εκατ. ευρώ του 2016 ανήλθε στα 132,9 εκατ. ευρώ το 2018.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 56,6 εκατ. ευρώ από 34,6 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΛΠ ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δανεισμός να καθίσταται αρνητικός.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει στοιχεία για την πορεία των μεγεθών του πρώτου τριμήνου του 2019.
Στα αυξημένα έσοδα του ΟΛΠ συνέβαλλαν αποφασιστικά όλες οι δραστηριότητες.
Ο βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η μεταφορά κοντέινερ με το συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 7 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης