Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης αλλά τώρα δεν αρκεί ο Draghi για να τη σώσει

Η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης αλλά τώρα δεν αρκεί ο Draghi για να τη σώσει
Οι οικονομολόγοι κάλεσαν τους πολιτικούς της ΕΕ να αναλάβουν δράση και να εγκαταλείψουν την αδράνεια πριν να είναι αργά
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε συνέδριο στη Λίμνη Κόμο στη Βόρεια Ιταλία, για τις αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη ενώ όλοι ανεξαιρέτως έπλεξαν το εγκώμιο του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο ρόλος του οποίου όπως εκτίμησαν, υπήρξε καταλυτικός για τη διάσωση της Ευρωζώνης στην κρίση.
Με την Ιταλία σε ύφεση και τη Γερμανία σε επιβράδυνση, οι οικονομολόγοι κάλεσαν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση και να εγκαταλείψουν την αδράνεια πριν να είναι αργά, όπως σημειώνει το Bloomberg.
«Η ΕΚΤ έχει κάνει σπουδαία δουλειά - έχει διασώσει το ευρώ, κάνει ό, τι μπορεί, πέρα και από ό, τι χρειάζεται», δήλωσε σε συνέντευξή της η Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Τώρα είναι η σειρά της δημοσιονομικής και της διαρθρωτικής πολιτικής», τόνισε.
Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες - και η μακρόχρονη αντίληψη της αποτυχίας της να προωθήσει φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές - παρέχει μια πρόγευση του μηνύματος που οι υπουργοί Οικονομικών της ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
«Είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης και αυτή η επιβράδυνση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην Ευρώπη και τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Nouriel Roubini, διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates στο Bloomberg.
«Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ύφεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές της ΕΕ δεν είναι ευοίωνες με την Ιταλία να βρίσκεται σε ύφεση και τη Γερμανία σε ανησυχητική βιομηχανική πτώση.
Πλέον γνωστοί οικονομολόγοι, επισημαίνουν ότι, η ΕΚΤ δεν έχει άλλα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως αυτή προδιαγράφεται.
Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και έχει προσφέρει επανειλημμένους κύκλους ποσοτικής χαλάρωσης, ως πρωταρχικό παράγοντα στην τόνωση μιας οικονομίας που απειλείται από τον αποπληθωρισμό και έχει πληγεί από χρόνια κρίσης.
Επείγουσα η ανάγκη για την ανάληψη δράσης με άλλα εργαλεία πέραν αυτών των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Το συναίσθημα αυτό αντανακλούσε στο συναίσθημα ενός πρώην κεντρικού τραπεζίτη - Jacob Frenkel, πρόεδρος της JPMorgan Chase International.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξυπνήσουν», είπε ο Jacob Frenkel, πρόεδρος της JPMorgan.
Ο Yves Mersch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου από τις κυβερνήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.
Μόνο η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια και η έλλειψη δράσης έχει συνέπειες, προειδοποίησε.
«Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης δεν ήταν σύμφωνες με τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες», δήλωσε ο Mersch σε ομιλία του.
«Παρά τις έστω περιορισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και παρά την ισχυρή κυκλική άνοδο, οι συνολικοί κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειωθεί ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι», επισήμανε.
Η Ιταλία έχει από καιρό συγκεντρώσει τα πυρά της κριτικής για την αδράνεια  στην επίτευξη φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών, ενώ η Γερμανία δέχεται εντατικοποιημένες εκκλήσεις να χρησιμοποιήσει τη φορολογική της δύναμη για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.
Ο ΟΟΣΑ έχει από καιρό έτοιμο κατάλογο παρεμβάσεων για τα ζητήματα ανάπτυξης της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενίσχυση της εκπαίδευσης των εργαζομένων στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και την παροχή δημοσιονομικών κινήτρων στη Βόρεια Ευρώπη. 
Ο Pier Carlo Padoan, προκάτοχος της Boone στον ΟΟΣΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας προειδοποίησε ότι η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα.
«Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να αυξάνεται το χρέος και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, τα spreads θα ανεβαίνουν», ανέφερε.
«Θα υπάρξει μια νέα κατάσταση ύφεσης λόγω αυτής της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την οικονομία», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης