Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν υποχωρεί η Τουρκία – Cavusoglu: Η αγορά του S-400 είναι κλεισμένη συμφωνία – Δεν μπορεί να ακυρωθεί

tags :
Δεν υποχωρεί η Τουρκία – Cavusoglu: Η αγορά του S-400 είναι κλεισμένη συμφωνία – Δεν μπορεί να ακυρωθεί
Παρά τις απειλές από τις ΗΠΑ ακόμα και για … «έξωση» από το ΝΑΤΟ
Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ που φτάνουν μέχρι και την … «έξωση» από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια  υποχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu ήταν για ακόμα μια φορά σαφής.
Η αγορά του S-400 είναι κλεισμένη συμφωνία και δεν μπορεί να ακυρωθεί διεμήνυσε ο Cavusoglu, διατηρώντας έτσι την έντονη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιδρούν υποστηρίζοντας πως το οπλικό αυτό σύστημα δεν συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO και μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα ασφαλείας στα οπλικά συστήματα των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με σοβαρές κυρώσεις την Τουρκία αν προχωρήσει σε αυτήν την αγορά, αντιπροτείνουν στην Άγκυρα να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αλλά η Τουρκία επιμένει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.
«Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε» είπε ο Cavusoglu, υποστηρίζοντας πως έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν.
«Το αληθινό πρόβλημα είναι το εξής: σήμερα ακόμα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την πώληση των Patriot στην Τουρκία.
Θα μπορέσουν να τις δώσουν αύριο;
Δεν μπορούν να το υποσχεθούν.
Άρα ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μου;» διερωτήθηκε ο Cavusoglu υποστηρίζοντας πως η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, της συμμετοχής της στο NATO, ή της φιλοδοξίας της να συνάψει στενότερη σχέση με την ΕΕ και να γίνει μια μέρα πλήρες κράτος-μέλος της.
«Κάναμε τις επιλογές μας πριν από πάρα πολύ καιρό, τώρα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με τους πάντες και πρέπει να το ισορροπούμε αυτό.
Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, πήραμε τις αποφάσεις μας και είμαστε μέλος του NATO» υποστήριξε ο Cavusoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης