Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Eurogroup ενέκρινε το 1 δισ προς την Ελλάδα - Centeno: Ηχηρό μήνυμα στις αγορές - Υπό προϋποθέσεις το επόμενο βήμα για τη μερική εξόφληση του ΔΝΤ

tags :
Το Eurogroup ενέκρινε το 1 δισ προς την Ελλάδα - Centeno: Ηχηρό μήνυμα στις αγορές - Υπό προϋποθέσεις το επόμενο βήμα για τη μερική εξόφληση του ΔΝΤ
Τίτλοι τέλους από το Eurogroup στο «θρίλερ» για την δόση του 1 δισ.
(upd6)Το «πράσινο φως» για την δόση του 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα άναψε το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα 5 Απριλίου 2019 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με τον πρόεδρο M. Centeno να χαρακτηρίζει την εκταμίευση αυτών των χρημάτων ως ένα "ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές".
Ερωτηθείς για τα σχέδια μερικής εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα ο Centeno χωρίς να αποκλείει τίποτα ανέφερε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, ενώ απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο K. Regling του ESM παραδέχτηκε ότι ενώ τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβά, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί το σήμα - σύσταση που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το συμβούλιο της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και, με το αιτιολογικό ότι εκπληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δικαιούται τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η σύσταση της Κομισιόν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG) προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της ευρωζώνης, που συνήλθε σήμερα 5 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
Μετά το Βουκουρέστι το επόμενο «ραντεβού» της Αθήνας είναι στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 12-14 Απριλίου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.
Και φυσικά, αναμένεται η νέα επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση νέας δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και ένα πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρωθούν.



Centeno: Η Ελλάδα έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα - Σε εφαρμογή τα μέτρα για το χρέος - Ηχηρό μήνυμα σε επενδυτές

Για «ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
«Η αναφορά για την Ελλάδα είναι θετική.
Έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεπής με τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Centeno μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί εντολή στην ΕΚΤ και τον ESM να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τον Centeno «πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η αναπτυξιακή ατζέντα και η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται».
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup επανάλαβε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Ενθαρρύναμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να υλοποιούν όλες τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici υποστήριξε ότι η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της
«Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στέλνει ηχηρό σήμα ότι η χώρα σέβεται τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας» τόνισε ο Moscovici, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως προσπαθούμε χρόνια για να κάνουμε την Ελλάδα ένα success story και ότι σήμερα έγινε ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση


Regling (ESM): Σαφώς εκτός προγράμματος η Ελλάδα - Η εκταμίευση έως τις αρχές Μαΐου

Ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling
υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς εκτός προγράμματος, διευκρινίζοντας πως τα 978 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτούν δεν αποτελούν δόση, αλλά μεταφορά κεφαλαίων.
Ο Regling τόνισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε ακριβώς αυτά που έχουμε συμφωνήσει και υπογράμμισε πως μετά την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων, θα αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες και εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, η εκταμίευση θα γίνει όχι αργότερα από τις αρχές Μαίου.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μείωση των NPEs και ανέφερε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι σημαντικά ακριβά, αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται θα ήταν λογική».
Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι εξασφαλισμένη ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του νόμου για την πρώτη κατοικία, τονίζοντας ότι «περιμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα ο νόμος για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα» και ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα "κόκκινα δάνεια" των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Benoit Coeure από την ΕΚΤ, αφού επεσήμανε πως έχει γίνει πολλή δουλειά από τις ελληνικές αρχές, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει θετικά στοιχεία.
«Αυτός ο νόμος μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω τη μείωση των NPLs στην Ελλάδα» είπε ο Coeure.

Ικανοποίηση Eurogroup για την Ελλάδα

Ικανοποίηση εκφράζει στη γραπτή δήλωσή του το Eurogroup για την Ελλάδα, αν και τονίζει ότι θα παρακολουθεί στενά τις διεργασίες για το νέο πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη δήλωση, το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου και την επικαιροποίηση που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου.
Χαιρετίζει την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ και την ολοκλήρωση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει ένα νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημείωσε δε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το καθεστώς θα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2019.
Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να παρακολουθούν προσεκτικά - στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης - τις επιπτώσεις του καθεστώτος στο κεφάλαιο των τραπεζών και τον αντίκτυπο στην επιβολή της νομοθεσίας και την επίλυση των διαφορών, τη διαδικασία μείωσης των NPLs και τις επιπτώσεις στις προσπάθειες μείωσης των καθυστερημένων υποθέσεων αφερεγγυότητας, αλλά και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του καθεστώτος.
Χαιρέτησε δε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι λαμβάνουν υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων.
Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.
Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της απελευθέρωσης της πρώτης δόσης.
Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με τα έσοδα από SMP - ANFAs ύψους 970 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το Eurogroup αφήνει αιχμές για τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Γ. Γεωργίου.
Η επόμενη συζήτηση του Eurogroup για την Ελλάδα θα βασιστεί στην επόμενη βελτιωμένη έκθεση επιτήρησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο, καταλήγει το Eurogroup.




Moscovici: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο – Θετική εισήγηση για την εκταμίευση του 1 δις

Την θέση ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι.
O Moscovici υποστήριξε πως Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δις. ευρώ, κάτι που όπως είπε, θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Εργαστήκαμε πολύ, οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν πολύ, για να φτάσουμε σε σημείο αρκετά αξιόπιστο ώστε να προτείνουμε αυτή την εκταμίευση» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφέροντας πως «έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δημόσια διοίκηση και στον λεγόμενο Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας».
«Πιστεύω πως έχουν γίνει αρκετά για να μπορέσω να εισηγηθώ την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα» τόνισε ο Moscovici εκτιμώντας πως «θα είναι μια ακόμα καλή ημέρα για την Ελλάδα».
Ο Moscovici αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ιταλίας, αναφέροντας πως η οικονομία της βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή κατάσταση ανάπτυξη και πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία της ιταλικής οικονομίας.

Dombrovskis (Κομισιόν): Η παρακολούθηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστεί

Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, τονίζοντας όμως ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Το μέλλον της ευρωζώνης διακυβεύεται εάν δεν μειώσουμε τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών

Το μέλλον της ευρωζώνης διακυβεύεται εάν δεν μειώσουμε τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών του ευρώ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
Προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Le Maire ανέφερε ότι είναι καιρός να αποφασιστεί ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης για να ευνοηθεί η σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Ο Le Maire αναφέρθηκε επίσης σε κάποιες πτυχές του Brexit λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει «θετική απάντηση» στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για επέκταση αν δεν κατανοήσει πρώτα τη λογική του.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Η Ελλάδα και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι το βασικό θέμα της σημερινής (5/4/2019) συνεδρίασης του Eurogroup στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Το 1 δισεκ. ευρώ από τα ομόλογα ANFAs τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ θα εκταμιευτεί δίνοντας έτσι το πράσινο φως στον σχεδιασμό της μερικής αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ ύψους 9,5 δισεκ. έως τις 10 Μαίου.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι η μερική αποπληρωμή θα αφορά 6,5 δισεκ. ή 4 δισεκ. ευρώ.
Το ύψος της μερικής αποπληρωμής θα συμφωνηθεί στις 12 με 14 Απριλίου στην εαρινή σύνολο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.  
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, οι Θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς οικονομικών σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή  των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί από τον Ιούνιο του 2018.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης περιλαμβάνεται επίσης και η «τραπεζική ένωση».
Ειδικότερα, το Eurogroup θα παρακολουθήσει τις πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου SSM Andrea Enria, που καλύπτει τα NPLs, την ετοιμότητα για το Brexit, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΝΕΠΔ) και τις εποπτικές προκλήσεις για το 2019.
Επίσης, το Eurogroup θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου για το 2019 με βάση τη γνώμη της Επιτροπής της 22ας Μαρτίου 2019.

Οι αστερίσκοι της Κομισιόν για το 1 δισ. ευρώ

Ωστόσο, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν και το EuroWorking Group άναψε στις 3/4/2019 το πράσινο φως, υπάρχουν κάποιοι... αστερίσκοι στη βάση των παρατηρήσεων της συμπληρωματικής έκθεσης της Κομισιόν για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες της Αθήνας.
Πρόκειται για δεσμεύσεις με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2018 οι περισσότερες από τις οποίες θα συζητηθούν στην 3η αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.
Οι «αστερίσκοι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θεωρείται βασικό μέτωπο για τους θεσμούς και για το λόγο αυτό έχουν στήσει ειδικό «ραντάρ» παρακολουθώντας σε μόνιμη βάση τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να μπει σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους «κόκκινους» δανειολήπτες.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευθεί ότι δεν θα παρατείνει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2019, την ισχύ του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή το πεδίο εφαρμογής του και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις εφόσον ανακύψουν πρακτικά ή νομικά προβλήματα κατά την ενεργοποίησή του.
Σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ανάγκη έγκρισης της DG Comp (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η προβλεπόμενη (150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ από του χρόνου) επιχορήγηση της δόσης στεγαστικού δανείου δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ακόμα να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης των θεσμών στις 5 Ιουνίου.
Έως τα μέσα του 2019 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επίσης ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προωθώντας νέο Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο για τα φυσικά πρόσωπα.
Κινητικότητα θα πρέπει να επιδείξει η ελληνική πλευρά και στο θέμα της τοποθέτησης των 69 γενικών γραμματέων στο Δημόσιο καθώς πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο που έχει καθυστερήσει σημαντικά και ο χρόνος για την Ελλάδα έχει αρχίσει να εξαντλείται.  

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 5 Απριλίου 01:59)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης