Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Δεν αναμένεται ύφεση στην ΕΕ εξαιτίας του Brexit

Lagarde: Δεν αναμένεται ύφεση στην ΕΕ εξαιτίας του Brexit
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αναμένει ύφεση στην ΕΕ εξαιτίας του Brexit
Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν αναμένεται να βιώσει μία ύφεση εξαιτίας της επικείμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde -σε συνέντευξη στο RTP.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Πορτογαλία, η Γαλλίδα αξιωματούχος προειδοποίησε πως η χώρα είναι εκτεθειμένη στο Brexit, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την πρόοδο της χώρας στη μετά-κρίσης εποχή.
Πριν από λίγες ημέρες, η κα Lagarde υποστήριξε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα… ευαίσθητο σημείο -σε ομιλία εν όψει της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ 12 και 14 Απριλίου 2019 στην Washington.
Σύμφωνα με την κυρία Lagarde, «από τον Ιανουάριο έως και σήμερα η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει σημαντικό μέρος της δυναμικής της, αλλά για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει ύφεση.
Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης τόσο στο β’ εξάμηνο του 2019 όσο και το 2020».
Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα το Brexit, το υψηλό κρατικό χρέος, τις εντάσεις σε εμπορικό επίπεδο αλλά και την έντονη ανησυχία που επικρατεί κάποια διαστήματα στις αγορές.
«Όντως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία ευαίσθητη στιγμή.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αστοχίες στις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και ταυτόχρονα αυτές που εφαρμόζονται να είναι οι ορθές», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι τρεις παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη

Ακολούθως, η κυρία Lagarde αναφέρθηκε στους τρεις παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Πρόκειται για τους ακόλουθους:

1. Εγχώριες πολιτικές για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών οικονομιών

• Ενίσχυσης της οικονομικής αντοχής:
Για πολλές χώρες αυτό συνεπάγεται την πιο έξυπνη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής η οποία, με τη σειρά της, σημαίνει την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης, μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και κοινωνικών στόχων.
• Μεταρρύθμιση των πλαισίων ανταγωνισμού: Υπάρχει μια δυναμική του τύπου «ο νικητής-παίρνει τα περισσότερα» - ιδιαίτερα έντονη στην ψηφιακή οικονομία. Δεν λέω ότι έχουμε σήμερα ένα πρόβλημα μονοπωλίου.
Αλλά λέω ότι πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα - έτσι ώστε να μην γίνει πρόβλημα.

2. Ενίσχυση των διασυνοριακών προσπαθειών για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου «οικονομικού» παιχνιδιού

• Αποφύγετε τις λάθος κινήσεις στην εμπορική πολιτική:
Έχουμε διαπιστώσει ότι η εμπορική ολοκλήρωση πραγματοποιεί επενδύσεις σε εργοστάσια, μηχανήματα και πολλές άλλες δημιουργίες υψηλής απασχόλησης.
Αντίθετα, τα εμπόδια στο εμπόριο υπονομεύουν σαφώς την επένδυση και την απασχόληση.
• Μεταρρύθμιση της διεθνούς εταιρικής φορολογίας:
Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ χάνουν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επειδή οι εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη σε τοποθεσίες με χαμηλούς φόρους.
Αυτά τα καθυστερημένα έσοδα καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη για τις αναπτυσσόμενες χώρες τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων σε ανθρώπους και υποδομές.

3. Συνεργασίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων

• Ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς:
Οι τελευταίες μας έρευνες υπογραμμίζουν το υψηλό δημοσιονομικό κόστος της διαφθοράς, που οδηγεί σε τεράστια απώλεια δημόσιων εσόδων και δημόσιων εσόδων χαμηλότερης ποιότητας.
Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε από καιρό υποψιαστεί: η διαφθορά μειώνει την ανάπτυξη.
Αυξάνει την ανισότητα.
Τροφοδοτεί τη δυσπιστία.
• Εκτιμούμε ότι σε μια ομάδα παρόμοιων οικονομιών, λιγότερη διαφθορά συνδέεται με υψηλότερα φορολογικά έσοδα - στην πραγματικότητα, μια πολύ σημαντική διαφορά 4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών.
Η βελτίωση της διακυβέρνησης συνδέεται επίσης με υψηλότερες δοκιμές μαθητών και αποτελεσματικότερες δαπάνες για ζωτικής σημασίας υποδομές.
• Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τι συμβαίνει εντός των δικών τους συνόρων.
Αλλά η διαφθορά είναι μια διεθνής πανούκλα. Για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά απαιτεί διεθνή συνεργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης