Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, ισχυρή πτώση για ΕΛΠΕ

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, ισχυρή πτώση για ΕΛΠΕ
ΑΓΟΡΑ: Ο Απρίλιος μπήκε δυνατά για την αγορά δίνοντας σημαντικά κέρδη στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές. Όλα αυτά μετά από ένα τρομερό πρώτο τρίμηνο. Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι λογικές.

Επιπλέον βρίσκεται σε σημαντική αντίσταση η αγορά σε επίπεδο γενικού δείκτη, αλλά και σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη. Ο γενικός είχε πιάσει τις 750 μονάδες και ο τραπεζικός είχε περάσει πάνω από τις 605 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μία υποχώρηση είναι λογική και θα πρέπει να σημειωθεί πως στα πρώτα λεπτά δεν βλέπουμε διαθέσεις να πουληθούν όσο-όσο οι μετοχές. Απώλειες κοντά στο 2% για την Alpha Bank και μικρότερες για τις υπόλοιπες.



Κοντά στους κινητούς μέσους των 200 ημερών οι μετοχές με άλλες να είναι υψηλότερα και άλλες λίγο χαμηλότερα. Η μάχη που έχει αρχίσει λογικά θα έχει κάποια διάρκεια. Η βίαιη άνοδος δεν είναι και τόσο καλή εκτός και αν έχει αλλάξει κάτι τόσο δραματικά που πρέπει να πάνε ακόμα πιο ψηλά.



ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΙΙ): Φυσικά και δε συμμεριζόμαστε κάποιες απόψεις που λένε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλέον ανάγκη από κεφάλαια και πως οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν εξαιρετική βελτίωση. Μια ματιά στους ισολογισμούς είναι αρκετή.



Οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, αλλά άλλο να τα θέλουν για επιβίωση και άλλο για ανάπτυξη. Αν πείσουν τους ξένους ότι θέλουν να αναπτυχθούν θα τα πάρουν ευκολότερα και σε καλύτερες τιμές χωρίς να βιάζονται. Η Πειραιώς πάντως έχει δύναμη και σήμερα.



ΕΛΠΕ: Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται από το άνοιγμα η μετοχή, καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου κηρύχτηκε άγονος.

Οι διεκδικητές δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά με το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει αποδίδει το γεγονός στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες.

Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 8,28 ευρώ με απώλειες 4,50% και όγκο 93 χιλ. τεμάχια.
Η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 2,53 δισ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Με σημαντική άνοδο στο άνοιγμα και καλό όγκο για τα δεδομένα της. Μας κάνει εντύπωση που η πλατφόρμα ThinkMarkets πρόσθεσε τη μετοχή στις επιλογές που δίνει στους επενδυτές.

Ενώ έδινε μερικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι όλες, πρόσθεσε μερικές ακόμα και εκτός FTSE 25 δίνει μόνο τη συγκεκριμένη. Δεν δίνει για παράδειγμα ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda ή άλλες και δίνει την ΟΛΥΜΠ.

Εμείς πιστεύουμε στη μετοχή και στην αξία του συγκροτήματος. Η μετοχή κάνει πράξη στα 2,30 ευρώ με άνοδο 8% και όγκο 14 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΤΟΝ: Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μία εισηγμένη ενώ δε μας λέει στη λογιστική κατάσταση πόσες μετοχές έχει βγάζει ανακοίνωση που λέει ότι πουλάει. Ο λόγος για την Περσεύς που μας είπε πως πουλάει Έλτον για αύξηση ρευστότητας.

Πούλησε κάτι παραπάνω από 300 χιλ. τεμάχια και έχουμε την εντύπωση πως έχει ακόμα τουλάχιστον άλλες τόσες. Η Έλτον ξεκίνησε με μικρές απώλειες αλλά υψηλό όγκο για τα δεδομένα της. Στα 1,5050 ευρώ με 13 χιλ. τεμάχια.

ΟΛΠ: Οι εξελίξεις στο λιμάνι δείχνουν πως αυτή η χώρα δε θέλει επενδύσεις. Ή τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση. Οι επενδύσεις αργά ή γρήγορα θα γίνουν. Η μετοχή είναι έτσι κι αλλιώς φθηνή.

LAMDA: Τα ίδια ισχύουν και εδώ. Μικρά βήματα προόδου και φυσικά τεράστιες καθυστερήσεις σε ένα έργο που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα γιατί αλλάζει την εικόνα όχι μόνο της Αττικής αλλά και της χώρας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης