Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρά πυρά Άγκυρας κατά Ουάσινγκτον για τη συνάντηση Pompeo – Cavusoglu – Παραπλανητική εικόνα από το State Department

Σφοδρά πυρά Άγκυρας κατά Ουάσινγκτον για τη συνάντηση Pompeo – Cavusoglu – Παραπλανητική εικόνα από το State Department
Το δελτίο τύπου του State Department για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ συμπεριλάμβανε θέματα που δεν εθίγησαν λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά τις απειλές του Αμερικάνου αντιπροέδρου M. Pence ακόμα και για αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ εφόσον προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S 400 ήρθε να επιβεβαιώσει ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι Mike Pompeo και M. Cavusoglu.
Pompeo και Cavusoglu συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της συνόδου για την 70η επέτειο του ΝΑΤΟ.
Όπως ανακοίνωσε το State Department ο Pompeo «εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας», εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογο του την «ανησυχία» του για την «δυνητική αγορά από την Τουρκία» του ρωσικού αντιπυραυλικού S-400 και ζήτησε να υπάρξει «διευθέτηση το συντομότερο» των ποινικών υποθέσεων «στις οποίες ενεπλάκησαν αμερικανοί πολίτες» ή εργαζόμενοι σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία που «φυλακίστηκαν άδικα» από τις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων και του διωγμού χιλιάδων φερόμενων ως οπαδών του F. Gulen, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του State Department για το τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε το State Department ότι έδωσε παραπλανητική εικόνα για τη συζήτηση που είχαν οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών.
«Το δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής του Mike Pompeo με τον τούρκο ομόλογό του M. Cavusoglu συμπεριλάμβανε ζητήματα που δεν εθίγησαν στη διάρκεια της συνομιλίας τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
«Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά επίσης εμπεριέχει ζητήματα που δεν εγέρθηκαν καν κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνάντησης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, συμπεραίνοντας ότι το δελτίο Τύπου «προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση».
«Η συμμαχία μας φυσικά απαιτεί τέτοιου είδους ανακοινώσεις να συντάσσονται με μεγαλύτερη προσοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης