Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι αστερίσκοι της Κομισιόν στην προστασία της α΄ κατοικίας και τα 8 νέα προαπαιτούμενα της 3η μεταμνημονιακής αξιολόγησης

tags :
Οι αστερίσκοι της Κομισιόν στην προστασία της α΄ κατοικίας και τα 8 νέα προαπαιτούμενα της 3η μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Στις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται οκτώ προαπαιτούμενα
Το EuroWorking Group (EWG) που συνεδρίασε εκτάκτως, χθες, για το ελληνικό θέμα, μπορεί να άναψε το πράσινο φως για τα 970 εκατ. ευρώ της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα στην υπουργική σύνοδο αυτής της Παρασκευής, ωστόσο δεν παρέλειψε να βάλει και τους γνωστούς «αστερίσκους» στη βάση των παρατηρήσεων της συμπληρωματικής έκθεσης της Κομισιόν για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες της Αθήνας.
Πρόκειται για δεσμεύσεις με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2018 οι περισσότερες από τις οποίες θα συζητηθούν στην 3η αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.
Οι «αστερίσκοι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θεωρείται βασικό μέτωπο για τους θεσμούς και για το λόγο αυτό έχουν στήσει ειδικό «ραντάρ» παρακολουθώντας σε μόνιμη βάση τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να μπει σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους «κόκκινους» δανειολήπτες.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευθεί ότι δεν θα παρατείνει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2019, την ισχύ του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή το πεδίο εφαρμογής του και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις εφόσον ανακύψουν πρακτικά ή νομικά προβλήματα κατά την ενεργοποίησή του.
Σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ανάγκη έγκρισης της DG Comp (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η προβλεπόμενη (150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ από του χρόνου) επιχορήγηση της δόσης στεγαστικού δανείου δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ακόμα να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης των θεσμών στις 5 Ιουνίου.
Έως τα μέσα του 2019 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επίσης ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προωθώντας νέο Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο για τα φυσικά πρόσωπα.
Κινητικότητα θα πρέπει να επιδείξει η ελληνική πλευρά και στο θέμα της τοποθέτησης των 69 γενικών γραμματέων στο Δημόσιο καθώς πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο που έχει καθυστερήσει σημαντικά και ο χρόνος για την Ελλάδα έχει αρχίσει να εξαντλείται.  
Η επικαιροποιημένη έκθεση της Κομισιόν αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.
Στις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται οκτώ προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2019 τα οποία είναι:

1. Νέα αναθεώρηση στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές .

2. Ολοκλήρωση Κτηματολογίου.

3. Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

4. Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα προνοϊακά επιδόματα.

5. Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.

6. Εφαρμογή του target model στην αγορά της ενέργειας. Το θέμα συζητήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα για να διαμορφώσουν την ατζέντα της 3ης αξιολόγησης.

7. Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών σε ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Yπερταμείο.

8. Ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και Μαρίνα Αλίμου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης