Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικές πηγές: Νέο 3ετές ομόλογο τον Μάιο 2019 με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Επιβεβαίωση BN

Κυβερνητικές πηγές: Νέο 3ετές ομόλογο τον Μάιο 2019 με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Επιβεβαίωση BN
To bankingnews.gr αποκάλυψε έγκαιρα τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Την έκδοση τριετούς ομολόγου τον Μάιο του 2019 με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξετάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με το Reuters, στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να αποπληρώσει έως και 4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ωστόσο οι πληροφορίες του bankingnews.gr αναφέρουν ότι το ποσό μπορεί να ανέλθει στα 6,5 δισ. από 9,5 δισ. ευρώ συνολικά.
Οι διαρροές επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του bankingnews.gr, το οποίο είχε αποκαλύψει πρώτο ότι η έκδοση του 3ετούς ομολόγου θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, με στόχο να αντληθεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2% για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ίσως είναι νέα έκδοση, ίσως μια ανανέωση υφιστάμενου, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη χρονική στιγμή της έκδοσης.

Τι έγραφε το bankingnews.gr την Τρίτη 02/04/2019 - 12:34

Στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου 2019 εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς τότε αναμένεται να εξοφληθεί μερικώς το ΔΝΤ από την Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί νέα έκδοση 3ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 2%.
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αποκαλύψει τα σχέδια μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ καθώς και έκδοσης νέου 3ετούς ομολόγου.
Εν τω μεταξύ ήδη το επενδυτικό έδαφος προετοιμάζεται.
-Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει ώθηση στις τράπεζες βελτιώνοντας τα έσοδα εκ τόκων έως 600 εκατ για τον κλάδο
-Στις 5 Απριλίου στο Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για τα ANFAs ύψους 940 εκατ εξέλιξη που θα προσμετρήσει θετικά στην αγορά ενώ τα κεφάλαια θα διατεθούν για την μείωση του κρατικού χρέους.
-Στις 12-14 Απριλίου θα εξεταστεί στις ΗΠΑ και στην έδρα του ΔΝΤ το σχέδιο μερικής αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα έως 6,5 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ.
-Στις 26 Απριλίου θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ στα επίπεδα της Fitch.
-Έως στις 7 Μαΐου η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει νέο 3ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2%
-Έως τις 10 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ
-Μέσα Μαΐου η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα έχει εγκρίνει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για την μείωση έως και 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων μέσω τιτλοποίησης και έκδοσης ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.

Έως 10 Μαίου η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα έως 6,5 δισεκ.

Μπορεί η Γερμανία να έβαλε veto στην Ελλάδα στην ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 9,5 δισεκ. ευρώ περίπου καθώς θέλουν το Ταμείο να παραμείνει ως δανειστής για να παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων… αλλά δεν διάκειται αρνητικά στην μερική αποπληρωμή των δανείων.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έως τις 10 Μαΐου 2019 να αποπληρώσει 6,5 δισεκ. ευρώ δάνεια προς το ΔΝΤ σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ διατηρώντας το όριο της Quota της συμμετοχής της Ελλάδος στην χρηματοδότηση του Ταμείου.
Κάθε χώρα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και η αναλογία της Ελλάδος η ποσόστωση (quota) είναι 2,42 δισεκ. SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Τα 2,42 δισεκ. SDRs αντιστοιχούν σε 3 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα από τα 9,5 δισεκ. που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ με επιτόκιο 4,9% θα μπορούσε να αποπληρώσει 6,5 δισεκ. και να διακρατήσει τα 3 δισεκ. που αντιστοιχούν και στην ποσόστωση.
Με αυτό τον τρόπο και το ΔΝΤ θα διατηρήσει μέρος του δανείου του και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος και η Γερμανία που έβαλε veto…δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία καθώς θα διατηρηθεί ο δανεισμός…μειωμένος.

Πως θα εξοφλήσει μερικώς το ΔΝΤ η Ελλάδα πως θα πληρώσει τα 6,5 δισεκ ευρώ;  

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 6,5 δισεκ. ώστε να παραμείνουν περίπου 3 δισεκ. ευρώ.
Τα 6,5 δισεκ. θα βρεθούν από τις εξής πηγές
-Περίπου 6,5 δισεκ. από τις εκδόσεις ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο
-Εναλλακτικά το 1 δισεκ. που πιθανότατα θα εκταμιεύσει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAs.
Συνολικά 6,5 δισεκ. ευρώ όσα δηλαδή αντιστοιχούν στα δάνεια του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν.
Θα απομείνει δανεισμός 3 δισεκ. με τους τόκους να μειώνονται σε 150 εκατ ετησίως από 465 εκατ ευρώ τόκους που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εν τω μεταξύ άπαξ και θα δοθεί πράσινο φως για τα ANFAs είναι βέβαιο ότι o ESM να άρει το seniority την απαίτηση να αποπληρωθούν ισόποσα με το ΔΝΤ και τα δάνεια του ESM.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πληρώσει 6,5 δισεκ. στο ΔΝΤ θα πρέπει να πληρώσει 6,5 δισεκ. και στον ESM.
Τέτοιο veto ο ESM δεν θα θέσει οπότε και ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΕ (ESM) θα εγκρίνει την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης