Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από τη λίρα - Τι ανησυχεί τους επενδυτές

Capital Economics: Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από τη λίρα - Τι ανησυχεί τους επενδυτές
Παρά το γεγονός ότι η θέση της Τουρκίας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τη συναλλαγματική κρίση του 2018, η Capital Economics προειδοποιεί ότι η λίρα παραμένει ευάλωτη στα οικονομικά σοκ
Οι κινήσεις της τουρκικής λίρας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 19,7% σε ετήσια βάση και ενώ αναμένεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, η Capital Economics τονίζει ότι - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «σφικτή» προκειμένου να στηρίξει τη λίρα.
Παρά το γεγονός ότι η θέση της Τουρκίας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τη συναλλαγματική κρίση του 2018, η Capital Economics προειδοποιεί ότι η λίρα παραμένει ευάλωτη στα οικονομικά σοκ.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ επανέρχονται, ενώ η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η νομισματική πολιτική δεν θα χαλαρώσει, παρά την πτώση του πληθωρισμού.



Στο 19,7% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2019

Ελαφρώς κάτω από το 20% παρέμεινε τον Μάρτιο του 2019 ο πληθωρισμός της Τουρκίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (3/4/2019), ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 19,71% έναντι 19,67% που ήταν τον Φεβρουάριο και 20,35% που ήταν τον Ιανουάριο.
Οι επενδυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον υψηλό πληθωρισμό, που έφτασε σε υψηλό 15 ετών τον Οκτώβριο του 2018 υπερβαίνοντας το 25%.
Οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κινήθηκαν ανοδικά κατά περίπου 30% σε σύγκριση με Μάρτιο του 2018, ενώ οι τιμές στην ένδυση ενισχύθηκαν κατά 11%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης