Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικά κέρδη έως +6% επέδρασαν στο ΧΑ +0,80% στις 749 μον. με αύξηση short – Βελτίωση στα ομόλογα 3,65% αλλά επιδείνωση στα CDS 370 μ.β.

Τραπεζικά κέρδη έως +6% επέδρασαν στο ΧΑ +0,80% στις 749 μον. με αύξηση short – Βελτίωση στα ομόλογα 3,65% αλλά επιδείνωση στα CDS 370 μ.β.
Ο  Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες, πάνω από την ισχυρή αντίσταση των 605 μονάδων.
(upd16)Ισχυρά τραπεζικά κέρδη έως +6% σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ o Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες πάνω από τις 605 μονάδες, το πιο κρίσιμο σημείο της τελευταίας τριετίας.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική +5,89% και  Alpha Bank +4,77% και ακολούθησε η Πειραιώς +3,67% ενώ η Eurobank υποχώρησε οριακά -0,07%.
Από την άλλη, το κλίμα δεν ήταν υποστηρικτικό στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τα κέρδη των ΟΤΕ +1,55% και Motor Oil +1,44% να αντισταθμίζονται από τις απώλειες σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,51%, ΟΠΑΠ -1,29%, ΔΕΗ -1,16%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 749 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 720-730 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 750-760 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες πάνω από την ισχυρή αντίσταση των 605 μονάδων και ακολουθεί η επόμενη ζώνη  αντίστασης των 620-630 μονάδων ενώ ισχυρή στήριξη αποτελεί η ζώνη των 540-550 μονάδων
Την έκδοση τριετούς ομολόγου τον Μάιο του 2019 με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές με στόχο να αποπληρωθεί ποσό έως 4 δισ. ευρώ ωστόσο οι πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι το ποσό μπορεί να ανέλθει στα 6,5 δισ. από 9,5 δισ. ευρώ συνολικά.
Και ενώ, από την μια, η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις της δεύτερης αξιολόγησης μετά το πρόγραμμα» από την άλλη , η επικαιροποιημένη έκθεση των Θεσμών ζητά να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις του νομικού πλαισίου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των NPLs ενώ εκφράσει τις ανησυχίες για την τραπεζική σταθερότητα λόγω επιχειρηματικών δανείων.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το χτίσιμο θέσεων short των γνωστών funds στις τραπεζικές μετοχές καθώς το Oceanwood αύξησε τη θέση του στην Εθνική στο 1,50%, από 1,40% προηγουμένως, ενώ με βάση ορισμένες πληροφορίες λίαν συντόμως το Lansdowne καθώς είναι μακράν ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds θα εκδηλώσει τις επενδυτικές του προθέσεις.
Με την διατήρηση των short θέσεων, τα ξένα funds ποντάρουν  στην αποτυχία και στις δύο λύσεις που εξετάζονται για τα κόκκινα προβληματικά δάνεια ενώ από την άλλη θεωρούν ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν έως τον  Οκτώβριο 2019
Βελτίωση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο ελληνικό 10ετές στο 3,65% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 2,54% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 111 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τα CDS τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας δεν επηρεάζει μόνο το χρηματιστήριο αλλά ειδικά στην Ελλάδα διαμορφώνει και το κόστος των ομολόγων που θα εκδοθούν για τα προβληματικά δάνεια ενώ το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί στις 370 μονάδες βάσης από 334 μονάδες βάσης που είχε βρεθεί εσχάτως
Με οριακά κέρδη +0,35% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ, ενώ συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης τους που ολοκληρώνεται σήμερα (3/4) με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με τους δυο συμμετέχοντες, δηλαδή την Carlyle με Glencore και την Vitol με την Sonatra
Όπως φαίνεται το 1,8 δισ ευρώ θεωρείται η βάση για να κριθεί ως ικανοποιητική η όποια προσφορά, ενώ τίμημα που θα κινείται μεταξύ του 1,5 και του 1,8 δισ ευρώ θα είναι μάλλον δύσκολο να γίνει αποδεκτό.
Η μετοχή του ΟΛΠ κατέγραψε απώλειες -0,93% καθώς σε κίνδυνο βρίσκονται οι επενδύσεις της Cosco μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει υπέρ  της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,80% στις 749 μονάδες έχοντας υψηλό στις 751,06 μονάδες και χαμηλό στις 742,88 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 19,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,17 εκατ. ευρώ και όγκου 442 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 2,3 εκατ. ευρώ και η Jumbo 192 χιλ. τεμάχια αξίας 2,86 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,89%, ενώ στο πρώτο λεπτό κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο +0,79%, και τον Γενικό Δείκτη στο +0,21%
Λίγο πριν τις 14:00 με πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola αλλά με τις τράπεζες να συντηρούν τα κέρδη τους ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,08%
Περι τις 16:40 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη +7,32%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +4,53% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +1,02%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +3,48% στις 612,45 μονάδες με υψηλό τις 618,65 μονάδες και χαμηλό τις 596,54 μονάδες.


Το ενδιαφέρον στις αποφάσεις της DGComp για τις ελληνικές τράπεζες

Την τύχη των ελληνικών τραπεζών κρατάει η DGComp καθώς εάν τελικώς κάνει εξαίρεση στην Ελλάδα και αποδεχθεί τα τραπεζικά ομόλογα senior bond να μην είναι υποχρεωτικά επενδυτικής βαθμίδας τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν με άνεση το Ιταλικό μοντέλο ή APS και οι μετοχές θα σημειώσουν ράλι καθώς ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος νέων προβλέψεων.
Στην αντίθετη περίπτωση, εάν πει ότι υποχρεωτικά τα κύρια ομόλογα – senior bond πρέπει να είναι επενδυτικής βαθμίδας investment grade τότε οι ελληνικές τράπεζες για να χρησιμοποιήσουν το APS θα πρέπει να διενεργήσουν νέες πρόσθετες προβλέψεις ώστε η αντιστοιχία κύριου ομολόγου και NPEs να είναι σε επίπεδα αγοράς.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα με την ονομασία πλέον Βόρεια Μακεδονία. το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε έμφαση με συνοδεία επιχειρηματιών και με άμεσο στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ενώ παρουσιάστηκε ως μια επενδυτική ευκαιρία όπου η Ελλάδα θα αποκομίσει οφέλη
Η αλήθεια είναι όμως ότι η οικονομία της γείτονος χώρας είναι σχεδόν στα τάρταρα..
Το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχεται σε 11,5 δισεκ. δολάρια σε ονομαστικές αξίες έναντι 223 δισεκ. δολάρια της Ελλάδος ενώ από τα 2 εκατ πληθυσμό ο πραγματικά ενεργός είναι μόλις 940.000 άτομα με χαμηλή εξειδίκευση
Το ισχυρό χαρτί της Βόρειας Μακεδονίας είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής μόλις 12,5% έναντι 29% στην Ελλάδα ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος έχουν έδρα και στην Βόρεια Μακεδονία για λόγους φορολογικούς.
Nέα μικρή, χρονικά, παράταση για το Brexit θα ζητήσει η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε σε διάγγελμά της.
Υπογράμμισε ότι η διαμάχη για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον, ενώ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Επίσης διευκρίνισε ότι «η παράταση θα είναι πολύ μικρή και η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει πριν τις 22 Μαΐου 2019, προκειμένου η Βρετανία να μην αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές»..
Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για το εμπόριο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα, καθώς τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ωστόσο οι εκκρεμότητες στην τελική ευθεία για τη συμφωνία είναι σημαντικές και θα απαιτηθούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση της εφαρμογής.
Το Πεκίνο ζητά από την Ουάσινγκτον να αποσύρει τους υπάρχοντες δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να συμφωνήσεις στους όρους για τον μηχανισμό εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με τους FT.
Να δαπανήσουν περισσότερα για το ΝΑΤΟ καλεί τα κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε πως μετά την πίεση που άσκησε, τα κράτη συνεισφέρουν δεκάδες δις περισσότερα στη Συμμαχία.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καλέσει τους αρχηγούς των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο 4% του ΑΕΠ τους, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν το 4,3% του ΑΕΠ τους για τις αμυντικές ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Την πρόθεση του να συνεχίσει τον αγώνα για την πτώση του καθεστώτος του προέδρου της Βενεζουέλας, N. Maduro μετά την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης να άρει τη βουλευτική του ασυλία εξέφρασε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης J. Guaido.
Η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης να «εγκρίνει τη συνέχιση των ποινικών διώξεων από το Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του βουλευτή J. Guaido», την ώρα που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και η Συντακτική Συνέλευση αποτελούν όργανα του σοσιαλιστή προέδρου Ν. Maduro.

Με κέρδη οι  ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω αναφορών ότι ΗΠΑ και Κίνα καταγράφουν σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες, έχοντας επιλύσει ένα μεγάλο ποσοστό των ζητημάτων τους.
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,97%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,24% στις 3216,30 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με άνοδο +1,30% στις 30011 μονάδες

Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ελπίδες να αυξάνονται  για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας ενώ παραμένει η αβεβαιότητα λόγω του αδιεξόδου σχετικά με το Brexit..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,6%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,25% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,351%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,20%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,45%, ο Nasdaq ανοδικά στο +0,86% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,97% (8,33 δολ.)

Ισχυρά κέρδη οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Εθνική και Alpha Bank

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Εurobank που έκλεισε με οριακή πτώση
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Αlpha Bank και ακολούθησε η Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,86 ευρώ με άνοδο +5,89% με όγκο 3,4 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3620 ευρώ με άνοδο +4,77% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,44 ευρώ με άνοδο +3,67% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 629 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7375 ευρώ με πτώση -0,07% με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3260 με ανοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,20 ευρώ με πτώση -0,50% με όγκο 461 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,76 ευρώ με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Coca Cola.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΟΤΕ, Motor Oil, Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,50 ευρώ με πτώση -0,94% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,18 ευρώ με άνοδο +1,50% και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,6210 ευρώ με πτώση -1,16% και αποτίμηση 376 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,76 ευρώ με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 408 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,20 ευρώ με πτώση -1,29% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκελισε στα 19,18 με πτώση -1,13% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,67 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,3550 ευρώ με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,30 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,10 ευρώ, αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 264 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0879 ευρώ με άνοδο +1,85% με την κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ


Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,65% αλλά επιδείνωση στο CDS 370 μ.β.

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,65% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,54% να κινείται σταθεροποιητικά.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ τα ομόλογα – ξανά – βελτιώνονται το CDS επιδεινώνεται.
Γενικά λόγω Τουρκίας σημειώνεται επιδείνωση στα CDS.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% και κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 111 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,94% και απόδοση πώλησης 1,92%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,81 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,35 μονάδες βάσης και απόδοση 2,51% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019 στο 2,55%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,90% με το ιστορικό χαμηλό 2,90% στις 20 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,56 μονάδες βάσης και απόδοση 3,53% με απόδοση αγοράς 3,54% και απόδοση πώλησης 3,52%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 101,65 μονάδες βάσης και απόδοση 3,64% με απόδοση αγοράς 3,65% και απόδοση πώλησης 3,63%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 98,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 95,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,36%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 95,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,51%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης από 376 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 370 μονάδες βάσης από 3368 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,70% ή 370 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα    

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και συνολικά της Νοτίου Ευρώπης λόγω της Τουρκίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,54%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Λόγω των πιέσεων που δέχεται ξανά η οικονομία της Τουρκίας τα CDS έχουν επιδεινωθεί.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/4/2019 στο +0,002% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,24% που  σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,54% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης