Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι προβλέπουν Goldman Sachs, JPMorgan, Citi, Deutsche Bank και UBS για το Brexit

tags :
Τι προβλέπουν Goldman Sachs, JPMorgan, Citi, Deutsche Bank και UBS για το Brexit
Υψηλή πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη Βρετανία «βλέπουν» οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street
Το Brexit μπορεί να μοιάζει με ένα μπερδεμένο χάος για πολλούς, αλλά οι μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να κάνουν προβλέψεις.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, η Theresa May, έχει δει την προτιμώμενη συμφωνία της με την Ευρώπη να απορρίπτεται τρεις φορές, ενώ οι Βρετανοί βουλευτές έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν και στις εναλλακτικές λύσεις που τους προτάθηκαν κατά τη διάρκεια δύο ψηφοφοριών.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά η Βρετανία θα οδηγηθεί σε έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή εάν θα καταφέρει να βρει, έστω και την τελευταία στιγμή, μία καλύτερη λύση.
Πάντως το αμερικανικό δίκτυο CNBC φρόντισε να επικοινωνήσει με τις πέντε κορυφαίες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Wall Street, προκειμένου να ανακαλύψει ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους για το τι μπορεί, τελικά, να συμβεί.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η Brexit έχει κοστίσει 600 εκατομμύρια στερλίνες (783 εκατομμύρια δολάρια) ανά εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα του 2016, με την οικονομική ανάπτυξη να μειώνεται κατά περίπου 2,5%.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ είχε πραγματικό κόστος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν μεταφερθεί και σε άλλες οικονομίες», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Η τράπεζα βλέπει επίσης μια πιθανότητα περίπου 15% για ένα no deal Brexit, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε συσσωρευμένη πτώση 17% της στερλίνας έναντι του δολαρίου.
Επίσης οι πιθανότητες να μην υπάρξει Brexit φθάνουν στο 35%.

J. Ρ. Morgan

Η αδυναμία των Βρετανών βουλευτών, μέχρι στιγμής, να σφυρηλατήσουν μια σαφή πορεία προς τα εμπρός, έδωσε στη May μία μικρή ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει σε μία ακόμη ψηφοφορία.
Η J. P. Morgan εκτιμά, πάντως, ότι μπορεί να υπάρξει και μία ενδιάμεση λύση.
Από τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετάσει οι Βρετανοί βουλευτές, η J.P. Morgan προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο θα στηρίξει τελικά την απόφαση για ένα «ήπιο» Brexit.
Η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 30% για πρόωρες εκλογές τον Μάιο του 2019 και πιθανότητα 20% για εκτεταμένη παράταση της διαδικασίας του Brexit.
Ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα ή μία τελική συμφωνία λαμβάνουν πιθανότητες 15%  έκαστο.

Citi

Η Citi δεν υποδεικνύει προτιμήσεις ή πιθανότητες σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα του Brexit.
Ωστόσο, η τράπεζα υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα ή ορθότερα οι βουλευτές του μοιάζουν όλο και περισσότερο να είναι υπέρ ενός no deal Brexit.
Περίπου 200 συντηρητικοί νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή στη Βρετανή πρωθυπουργό ζητώντας μια "διαχειριζόμενη" έξοδο.
Όμως, η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κατορθώσει να αποφύγει ένα σοβαρό ατύχημα.

Deutsche Bank

Οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου έφθασαν στο 25% σύμφωνα με την  Deutsche Bank.
Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για τις πιθανότητες μιας διαπραγμάτευσης της Brexit χωρίς επιτόκιο στο 25% από 20% και στοχεύει σε συναλλαγματική ισοτιμία 90 πένες ανά ευρώ.
Το βασικό σενάριο της Deutsche, το οποίο έχει πιθανότητα 30%, είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει στο Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και θα υπάρξουν πρόωρες γενικές εκλογές.

UBS

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία είναι αναπόφευκτες.
Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, εκτός εάν η κυβέρνηση χάση την ψήφο εμπιστοσύνης ή τα δύο τρίτα των βουλευτών ψηφίζουν υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης.
Η UBS πιστεύει ότι το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε να είναι εφικτό καθώς οι Συντηρητικοί βουλευτές θεωρούν ότι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους κάτι που θα βοηθούσε τη May να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης