Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Finance: Μη ελκυστικές οι Πειραιώς, Eurobank μετά το ράλι - Προτίμηση σε ΕΤΕ

tags :
Alpha Finance: Μη ελκυστικές οι Πειραιώς, Eurobank μετά το ράλι - Προτίμηση σε ΕΤΕ
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 0,72 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,62 ευρώ για την Εθνική και στα 0,89 ευρώ για την Πειραιώς
Τα αποτελέσματα του τέταρτου τρίμηνου του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες αποκάλυψαν τη σταθεροποίηση του επιτοκιακών εσόδων (NII) μετά από μια σειρά πτωτικών πιέσεων, επικαιροποιημένων στόχων μείωσης των αποθεμάτων NPE (πιο επιθετικοί), την ετοιμότητα των διοικήσεων να εκμεταλλευτούν τα σχέδια μείωσης των NPEs, από ΤΧΣ και ΤτΕ και το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Αυτό αναφέρει η Alpha Finance στην ανάλυση review των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών, στην οποία επιβεβαιώσει την "ουδέτερη" (neutral) σύσταση των μετοχών, όπως και τις τιμές στόχους στα 0,72 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,62 ευρώ για την Εθνική και στα 0,89 ευρώ για την Πειραιώς.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές μετά το ράλι;

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπεραποδώσει από τις 28 Ιανουαρίου, καθώς σημειώνει κέρδη 139%, με την Εθνική να έχει καταγράψει ένα ανάλογα εντυπωσιακό ράλι.
Οι τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος στο 0,34x / 0,12x / 0,32x / 0,27x σε όρους P / TBV αντίστοιχα για Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.
Επίσης, η Eurobank διαπραγματεύεται με 0,46x/0,60x μετά τη συμφωνία με τη Grivalia.
Για να δικαιολογηθεί το 0,60x P / TBV, η Eurobank θα πρέπει να προσφέρει ένα βιώσιμο RoE ύψους 8,5%, βάσει συγκρίσιμης αποτίμησης με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Αυτό, σύμφωνα με την Alpha Finance θα πρέπει να υλοποιηθεί μετά το 2020-21, υπονοώντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν ήδη ενσωματώσει αυτή τη βελτίωση, πράγμα που σημαίνει ότι η ανταμοιβή κινδύνου στα τρέχοντα επίπεδα δεν είναι ελκυστική.
Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα, στο 0,32x, προσφέρει ακόμη πιο ελκυστική ανταμοιβή κινδύνου.
Γι' αυτό και η Alpha Finance διατηρεί τη σχετική της προτίμηση προς την Εθνική Τράπεζα.
Ο Πειραιώς πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ράλι που οδήγησε σε 0.12x TBV αλλά με αναλογία CET 1 10,7% και σε σχέση με 53% NPEs η Alpha Finance θεωρεί ότι η ανταμοιβή κινδύνου δεν είναι ελκυστική, συστήνοντας προσοχή.

Αποτελέσματα

Ο συνολικός δείκτης NII αυξήθηκε κατά 7 εκατ. ευρώ με σταθεροποιητική τάση μετά από μια σειρά αρνητικών επιδόσεων, με αποδόσεις δανεισμού σταθερές ή ακόμη υψηλότερες για ορισμένες τράπεζες (αν και η Alpha Finance πιστεύει ότι οι αναδιαρθρώσεις ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στις αποδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους).
Στο μέτωπο της ρευστότητα, η συνολική χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε σε 10,1 δισ. ευρώ έναντι € 10,7 δισ.
Από το τέλος του 3ου τριμήνου, με όλες τις τράπεζες να έχουν εξαλείψει την εξάρτηση τους στο ELA, οι καθαρές χορηγήσεις έναντι καταθέσεων μειώθηκαν στο 88% έναντι 90% και τα καθαρά δάνεια αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.

Η απομόχλευση συνεχίστηκε το τρίμηνο με τα μικτά δάνεια να μειώνονται κατά 0,9 δισ. σε 190 δισ. ευρώ.
Επίσης, όλες οι τράπεζες παρουσίασαν αρνητικό σχηματισμό NPE μέσα στο δ' τρίμηνο του 2018 (-1,5 δισ. ευρώ).
Το συνολικό απόθεμα NPEs μειώθηκε κατά 4 δισ. σε 86 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω πωλήσεων / διαγραφών, με το δείκτη NPEs να ανέρχεται σε 45% από 47% και η κάλυψη σε μετρητά στο 51%, στα επίπεδα του qq.
Τα κεφάλαια σε όρους CET 1 μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε 26 δισ. ευρώ, με το δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 15,4%, μειωμένο κατά 40 μ.β., με RWA 168,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,5 δισ.
Η Alpha Bank απολαμβάνει την αναλογία CET 1 περίπου 200 μ.β. υψηλότερα του μέσου όρου.
Επίσης, η διοίκηση της Πειραιώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενισχύσει το δείκτη κεφαλαίου κατά 160-200 μ.β. μέσα στο 2019 (μέσω έκδοσης ομολόγων / εσωτερικών ενεργειών) για την άρση ορισμένων ανησυχιών των επενδυτών.


Guidance

Οι διοικητικές ομάδες των τραπεζών είχαν αναφέρει τις σταθεροποιητικές τάσεις του NII (εκτός της Alpha Bank που αναμένει κάποια πίεση), τα υψηλότερα έσοδα από αμοιβές και χαμηλότερο CoR εντός της κλίμακας 1,5-2%.
Η Εθνική αναμένει ότι οι εκκαθαρίσεις / πωλήσεις εντός του έτους θα προσθέσουν περίπου 1,25% στην ομαλοποίηση του CoR στο 0,75%.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η διοίκηση της Εθνικής προσέφερε ένα σχετικά πιο αισιόδοξο τόνο, τόσο από την άποψη της κερδοφορίας (από την πλευρά των νέων εκταμιεύσεων όσο και από την ανταλλαγή του Titlos, με την τελευταία προσθήκη >100 εκατ. ευρώ ετησίως στο NII) και την τιμολόγηση / πρόοδο των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης