Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συστάσεις Borchardt (Κομισιόν) προς τη ΡΑΕ για τα τιμολόγια των δικτύων φυσικού αερίου

tags :
Συστάσεις Borchardt (Κομισιόν) προς τη ΡΑΕ για τα τιμολόγια των δικτύων φυσικού αερίου
Η αποζημίωση της βιομηχανίας θα πρέπει να γίνει με συμψηφισμό των σχετικών ποσών από τις υφιστάμενες και μελλοντικές καταναλώσεις
Η διαμόρφωση κοστοστρεφών τιμολογίων για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου είναι το ενδεδειγμένο μέτρο για την κάλυψη της «ψαλίδας» μεταξύ μεταβατικών και μόνιμων τιμολογίων διανομής που ίσχυσαν από το καλοκαίρι του 2015 έως το τέλος του 2016.
Αυτό σημειώνει ο επικεφαλής της DG Energy της Κομισιόν, Klaus Dieter Borchardt, σε επιστολή του προς τη ΡΑΕ με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον συμψηφισμό των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των προσωρινών και των οριστικών τιμολογίων διανομής, οι οποίες προκάλεσαν σημαντική οικονομική επιβάρυνση στην εγχώρια βιομηχανία για 16 μήνες.
Τα προσωρινά τιμολόγια επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2015, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που επέβαλε καθολική χρέωση 4 ευρώ ανά MWh για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Το ποσό αυτό μειώθηκε αισθητά 16 μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα μόνιμα τιμολόγια, τα οποία ήταν πολύ χαμηλότερα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν αντιστάθμιση σε περίπτωση μεγάλης «ψαλίδας» μεταξύ της προσωρινής και της οριστικής τιμής, η ΡΑΕ δεν έλαβε καμία σχετική πρωτοβουλία.
Κάτι που οδήγησε στην καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ στις Βρυξέλλες, οι οποίες συντάχθηκαν στην ανάγκη συμψηφισμού των αποκλίσεων.

Συμψηφισμός

Αναφορικά με τον συμψηφισμό των αποκλίσεων, ο κ. Borchardt παραπέμπει σε προγενέστερη επιστολή του, της 30ής Ιουλίου, όπου είχε διατυπώσει τις θέσεις της Κομισιόν στις σχετικές ερωτήσεις που είχε υποβάλει η ΡΑΕ.
Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει ως θέση των Βρυξελλών ότι «οποιαδήποτε μεταβατικά τιμολόγια που ορίζονται από το νόμο ή άλλα μέσα, πριν η ΡΑΕ καθορίσει τα τελικά τέλη διανομής, θα μπορούσαν και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη στην εκτίμηση της ΡΑΕ κατά την άσκηση των δικαιωμάτων της δυνάμει του άρθρου 41 της Οδηγίας 2009/73 / ΕΚ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ή οποιασδήποτε μελλοντικής αναθεώρησης των τελικών τιμολογίων διανομής».
Μάλιστα, προσθέτει ότι θα ήθελε να λάβει το συντομότερο δυνατό απάντηση από τη ΡΑΕ, για την τελική της απόφαση για το θέμα.
Η αναφορά στην συνεκτίμηση της απόκλισης κατά την αναθεώρηση των τελικών τιμολογίων έχει διττό σκοπό, αφού πρώτον υποδηλώνει πως η ΡΑΕ θα έπρεπε να τη λάβει υπόψη κατά τον καθορισμό των μόνιμων χρεώσεων που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2016.
Επίσης δείχνει πως, σύμφωνα με την Κομισιόν, η αποζημίωση της βιομηχανίας θα πρέπει να γίνει με συμψηφισμό των σχετικών ποσών από τις υφιστάμενες και μελλοντικές καταναλώσεις των βιομηχανικών καταναλωτών, χρεώνοντάς τους για τη χρήση των δικτύων διανομής με κόστος που να αντανακλά την «επιστροφή» της απόκλισης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης