Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από το 2010 έως 2018 η ΤτΕ έδωσε 5,77 δισ σε μερίσματα στο δημόσιο, έρχεται κατακόρυφη πτώση – Ακραία η πρόβλεψη για παροχές!!!!!

tags :
Από το 2010 έως 2018 η ΤτΕ έδωσε 5,77 δισ σε μερίσματα στο δημόσιο, έρχεται κατακόρυφη πτώση – Ακραία η πρόβλεψη για παροχές!!!!!
Εφόσον τα έσοδα θα μειωθούν θα πρέπει να ξεκινήσει η περικοπή και των εξόδων αγγίζοντας προφανώς και το μισθολογικό κόστος στην ΤτΕ
Με ένα παλαιολιθικού τύπου νόμο – που για ευνόητους λόγους δεν έχει αλλάξει – το ελληνικό δημόσιο λαμβάνει σχεδόν το 98% των κερδών κάθε χρόνο της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέρισμα.
Λόγω αυτού του νόμου όπου τα κέρδη υποχρεωτικά περιέρχονται στο ελληνικό κράτος από το 2010 έως το 2018 το δημόσιο έχει πάρει από μερίσματα 5,77 δισεκ. ευρώ.
Όμως όπως παρατηρήθηκε στην χρήση 2018 υπήρξε μεγάλη μείωση στα μερίσματα λόγω μείωσης κερδών.
Η τάση αυτή στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος θα αλλάξει άρδην στις επόμενες χρήσεις.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι τα μερίσματα που θα διανείμει η Τράπεζα της Ελλάδος στις επόμενες χρήσεις θα μειωθούν δραστικά στα επίπεδα του 2010 και 2011 δηλαδή πέριξ των 100 εκατ ευρώ.
Η μείωση των εσόδων, η αύξηση των προβλέψεων και οι δαπάνες προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών που φθάνουν στο ακραίο ποσό των 262 εκατ ευρώ σε συνδυασμό με την μείωση της παρέμβασης μέσω παροχής ρευστότητας ELA και η ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης – παρά το νέο γύρο TLTROs – θα μειώσουν τον ισολογισμό της ΤτΕ και συνακόλουθα και τα κέρδη.

Ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ σε όλες τις τράπεζες έχει υπάρξει μείωση εργαζομένων και μείωση λειτουργικών εξόδων μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αμείβονται αδρά και να τυγχάνουν πλουσιοπάροχων απολαβών.
Είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο προβλέψεων 7,8 δισεκ. ευρώ τα 2.168,8 εκατ. αφορούν πρόβλεψη για παροχές προς τους ασφαλισμένους που σίγουρα προκαλεί αλγεινή εντύπωση.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για χρηματοοικονομικούς κινδύνους ανέρχονται σε 5,31 δισεκ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως δημόσιος οργανισμός τους υπαλλήλους της.
Εφόσον τα έσοδα θα μειωθούν θα πρέπει να ξεκινήσει η περικοπή και των εξόδων αγγίζοντας προφανώς και το μισθολογικό κόστος.
Στο παρελθόν ο μέσος ετήσιος μισθός στην ΤτΕ ήταν 77.000 ευρώ ποσό τουλάχιστον πρόκληση για την Ελλάδα της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης