Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η DGComp απέρριψε την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για την προμήθεια στο APS για την διαχείριση έως 20 δισ NPEs - Το επιτόκιο 2,6%

tags :
Η DGComp απέρριψε την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για την προμήθεια στο APS για την διαχείριση έως 20 δισ NPEs - Το επιτόκιο 2,6%
Το Ιταλικό μοντέλο πάντως αναμένεται να εγκριθεί από την DGcomp μέσα Μαΐου 2019 αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί και άμεσα.
Η DGComp η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού απέρριψε την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για την προμήθεια στο APS ή Ιταλικό μοντέλο.
Πλέον εστιάζεται στην βασική εισήγηση της J P Morgan την οποία και αξιολογεί με στόχο έως τα μέσα Μαΐου να έχει διατυπώσει άποψη για το κατά πόσο το ιταλικό μοντέλο αποτελεί κρατική βοήθεια – state aid – ή όχι.
Ως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών ανέθεσαν στην J P Morgan να συντάξει μια πρόταση για το πώς θα μειωθούν τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών γρηγορότερα.
Έτσι λοιπόν συντάχθηκε μια πρόταση που είναι γνωστή ως APS ή Ιταλικό μοντέλο και στηρίζεται στις εξής παραμέτρους
-Θα μπορούσαν να ενταχθούν υπό την μορφή τιτλοποίησης έως 20 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα
-Οι τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα senior, mezzanine και junior δηλαδή κύρια ομόλογα τα οποία είναι και τα πιο αξιόπιστα, τα mezzanine μεσαίου ρίσκου και τα junior υψηλού ρίσκου τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά καμία αξία.
-Το ελληνικό δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις μόνο στα senior bond μόνο στα κύρια ομόλογα.
Εάν τα προς τιτλοποίηση προβληματικά δάνεια είναι 20 δισεκ. ευρώ τα senior bond θα είναι 6-7 δισεκ. έναντι αυτών το ελληνικό κράτος θα παρέχει εγγυήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν προτείνει μια πολύ χαμηλή προμήθεια επί των ομολόγων που θα εγγυάται το ελληνικό κράτος.
Είχαν υποβληθεί στην DGComp διάφορες προτάσεις τρεις συγκεκριμένα, η μια εξ αυτών ήταν πρόταση των ελληνικών τραπεζών.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Το βασικό θέμα είναι πόση θα είναι η προμήθεια γιατί π.χ. είναι διαφορετικό να δίνουν οι τράπεζες επιτόκιο 3% ή 180 με 210 εκατ σε τόκους και διαφορετικό εάν το επιτόκιο είναι 2% 120 με 140 εκατ τόκοι ετησίως.
Φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί το μοντέλο με βάση το CDS το credit default swaps το οποίο σήμερα στην Ελλάδα στα 5 χρόνια – και με όρους δολαρίου είναι 367 μονάδες βάσης.
Πρακτικά η προμήθεια – επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες θα είναι περίπου 2,6% έναντι εκτιμήσεων 2,25% ή και χαμηλότερα…
Με επιτόκιο 2,6% σημαίνει στα 6-7 δισεκ. senior bond περίπου 182 εκατ έξοδα εκ τόκων σε ετήσια βάση για όλες τις τράπεζες ή περίπου 45 εκατ σε κάθε τράπεζα ετησίως.
Το Ιταλικό μοντέλο πάντως αναμένεται να εγκριθεί από την DGcomp μέσα Μαΐου 2019 αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί και άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης