Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί να κάνει το απόλυτο come back o Τσίπρας; - Οι δημοσκοπήσεις λένε όχι, η κάλπη;

Μπορεί να κάνει το απόλυτο come back o Τσίπρας; - Οι δημοσκοπήσεις λένε όχι, η κάλπη;
Κρίσιμες παράμετροι η συμμετοχή και το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν το απόλυτο come back και να επικρατήσουν στις βουλευτικές εκλογές που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» για τον Οκτώβριο.
Οι δημοσκοπήσεις είναι κατηγορηματικές.
Όχι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση.
Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει καμία πιθανότητα υλοποίησης.
Άλλωστε καμία δημοσκόπηση εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια δεν έχει δείξει το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ.
Το πιο αισιόδοξο για τον κ.Τσίπρα σενάριο είναι μια ήττα της τάξης των 2 – 3 μονάδων.
Είναι προφανές όμως ότι στο δρόμο των εκλογών, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η νίκη είναι εφικτή.
Έχει όμως βάση αυτή η αισιοδοξία;
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η ελπίδα για το ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από δύο «μέτωπα», πρώτον από τη χαμηλή συσπείρωση του, δεύτερον από τον αριθμό των αναποφάσιστων.
Πράγματι η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στο 50% - 55%, όταν στη ΝΔ αγγίζει το 85%.
Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων, οι οποίοι πάνω κάτω υπολογίζονται στο 15%, είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για δύο παραμέτρους σημαντικές.
Την κρισιμότητα των οποίων ενισχύει αφενός το ότι το αφήγημα Μητσοτάκη δεν δείχνει να μπορεί να αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική και να διεισδύσει στην κοινωνία (φαίνεται από τα ποσοστά της ΝΔ) και αφετέρου ότι ο άλλος μεγάλος «πολιτικός ανταγωνιστής» του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής στέλνει μάλλον αντιφατικά μηνύματα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους με την πολιτική του στόχευση (ναι στη στρατηγική ήττα ΣΥΡΙΖΑ όχι στον ερχομό της ΝΔ), κάτι που ενισχύει και η ασαφής μετεκλογική του τακτική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, υπάρχει μια δεξαμενή ψηφοφόρων και μια προοπτική για το ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αυξήσει τη δύναμη του.
Το μείζον όμως ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να τους κινητοποιήσει και το κυριότερο να τους «κερδίσει».
Για να επιτύχει αυτούς τους δύο στόχους ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να πείσει πλέον με την πολιτική του.
Πρέπει τους επόμενους μήνες έως το φθινόπωρο, ο κ.Τσίπρας να έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να δείξει ότι όντως η οικονομία αποδίδει και ότι η κανονικότητα εδραιώνεται, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει πράγματι στην οικονομική ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και δεν συνιστά κανενός είδους εθνική «πληγή» ή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα (κάτι που άλλωστε θα επιχειρήσει να καταδείξει αρχής γενομένης από σήμερα με την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία) και το κυριότερο ότι η καθημερινότητα των πολιτών καταγράφει συνεχόμενα σημάδια βελτίωσης.
Ακόμα όμως και με αυτά τα «επιτεύγματα» ο κ.Τσίπρας ενδεχομένως να καταφέρει να μετριάσει την εκλογική του ήττα.
Αλλά όχι να φτάσει στη νίκη.
Για να συμβεί αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί ένα ισχυρό «σοκ» στους ψηφοφόρους που προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και προτιμούν την αποχή λόγω της απογοήτευσης τους από τα πεπραγμένα Τσίπρα.
Ένα τέτοιο σοκ θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν μια πολύ βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ευαισθητοποιήσει σε ολοένα και περισσότερους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους τα «αντί-δεξιά» αντανακλαστικά τους.
Και άρα να τους κινητοποιήσει.
Άλλωστε τα διλήμματα στις βουλευτικές εκλογές τίθενται πάντα πιο σοβαρά και πιο έντονη την πινελιά της πολιτικής χροιάς.
Ίσως αυτό να είναι και το τελευταίο σενάριο που θα μπορούσε να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική ανατροπή…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης