Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε ΜΙΑ: Ελλάδα και Β. Μακεδονία πρέπει να είναι σύμμαχοι - Η κυβέρνηση μου δεν φοβάται το πολιτικό κόστος

Τσίπρας σε ΜΙΑ: Ελλάδα και Β. Μακεδονία πρέπει να είναι σύμμαχοι - Η κυβέρνηση μου δεν φοβάται το πολιτικό κόστος
Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΙΑ, ενόψει της αυριανής (2/4/2019) επίσκεψης του στη Βόρεια Μακεδονία
Στις επερχόμενες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, αναφέρεται ο Αλέξης Τσιίπρας σε συνέντευξη του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΙΑ, ενόψει της αυριανής (2/4/2019) επίσκεψης του στη γειτονική χώρα.
«Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι» υποστήριξε και συμπλήρωσε «η συμφωνία θέτει τα θεμέλια για ισχυρές διμερείς σχέσεις συμπεριλαμβανομένης της συμμαχίας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

To πολιτικό κόστος

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι απορρέει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που ωστόσο δεν τον φοβίζει.
«Εάν η κυβέρνηση μας φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα είχε βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, ούτε θα είχε βρει λύση για το ασφαλιστικό ζήτημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το θέμα του ονόματος, να προωθήσει τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες ή να κάνει ραγδαίες αλλαγές στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά.
Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό.
Ευθύνη μας είναι -δική μου και του Zoran- να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε.
Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Μήνυμα για συνεργασία και σταθερότητα

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή.
«Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα.
Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» υποστήριξε.

Πλούσια συλλογή από... γραβάτες

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει πότε θα ξαναφορέσει γραβάτα.
«Δεν έχω κάποιο ταμπού, αλλά πλέον η δημόσια παρουσία μου έχει καταγράφει δίχως τη γραβάτα.
Ωστόσο, έχω μια πλούσια συλλογή από γραβάτες που μου χάρισαν μια σειρά από ηγέτες μεταξύ των όποιον και ο Zoran.
Τη γραβάτα του Zoran δεν την έχω στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου μου να μου θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών μας, που ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών» υποστήριξε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης