Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα θετικά νέα Απριλίου - Μαΐου μπορούν να φουσκώσουν... περισσότερο τις ήδη ακριβές ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Η απάντηση είναι...ναι

Τα θετικά νέα Απριλίου - Μαΐου μπορούν να φουσκώσουν... περισσότερο τις ήδη ακριβές ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Η απάντηση είναι...ναι
Σε γενικές γραμμές ακόμη και εάν υπάρξει διόρθωση πολύ σύντομα στις τραπεζικές μετοχές.....η αγορά θα συνεχίσει ανοδικά...
Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών φθάνει πλέον τα 7 δισεκ. με τα tangible book κεφάλαια να έχουν μειωθεί στα 23,9 δισεκ. διαμορφώνοντας την σχέση P/BV στο 0,30 από 0,16 που ήταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Πλέον η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου φθάνει στα 52,5 με 53 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% του ελληνικού ΑΕΠ.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν τα θετικά νέα του Απριλίου και Μαΐου 2019 μπορούν να φουσκώσουν τις ήδη ακριβές τραπεζικές μετοχές..... γιατί οι τραπεζικές μετοχές είναι ήδη ακριβές. 
Ακόμη και εάν δεν υπήρχαν τα θετικά νέα που έρχονται μεταξύ Απριλίου και Μαίου, οι μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν λίγο υψηλότερα καθώς η ανάπτυξη  - η οποία αναθεωρείται χαμηλότερα - δεν υπονομεύεται από νέα μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο οι επιδόσεις ανάπτυξης της Ελλάδος παραμένουν ακόμη υποτονικές και για το 2019 δεν μπορεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να είναι μόνο 1,90%.....
Τουλάχιστον η χώρα αναπτύσσεται, δεν επιβαρύνεται με νέα μέτρα λιτότητας και δεν κινδυνεύει με νέα ύφεση.
Από την άλλη τα αποτελέσματα χρήσης 2018 – σε αντίθεση με το κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας που έχει διαμορφωθεί εσχάτως και ειδικά την 1η Απριλίου 2019 – των ελληνικών τραπεζών με κάποιες εξαιρέσεις Eurobank και Πειραιώς που τα πήγαν καλύτερα και Alpha bank και Εθνική που δεν ενθουσίασαν…δεν δικαιολογούν το ράλι στις τραπεζικές μετοχές.
Πάντως οι επιδόσεις της Πειραιώς ήταν καλύτερες του αναμενομένου και ήταν σε γενικές γραμμές η θετική έκπληξη του 2018.
Οι μετοχές των τραπεζών ειδικά Εθνικής και Alpha bank έπρεπε να υποχωρούν αλλά αντί αυτού σημειώνουν ράλι.

Τι ακριβώς συμβαίνει;


Συμβαίνει ότι και το 2012 με 2013 οποιαδήποτε θετικό νέο εκείνη την περίοδο καιγόταν καθώς η δυναμική ήταν ξεκάθαρα πτωτική.
Σήμερα Απρίλιος 2019 η δυναμική της αγοράς είναι ξεκάθαρα ανοδική, ακόμη και εάν υπάρξουν διορθώσεις - πολύ σύντομα - η χρηματιστηριακή αγορά και οι τραπεζικές μετοχές μέσω ενός αυτοτροφοδοτούμενου μηχανισμού θα συνεχίσουν ανοδικά.
Την τρέχουσα περίοδο καίγονται τα αρνητικά νέα γιατί υπάρχει θετική διάθεση και προεξόφληση....όμως ενίοτε καλό θα είναι να μην υποτιμώνται τα αρνητικά νέα καθώς κρύβουν παγίδες. 

Βέβαια το ερώτημα είναι πόσο ανοδικά θα μπορούσε να κινηθεί η αγορά;
Ήδη η Eurobank έχει κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ και αποτιμάται με όρους P/BV 0,46 ή 0,55 μετά την απώλεια των κεφαλαίων της Grivalia κατά την φάση της εξυγίανσης.
Τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζών αναλύοντας τους ισολογισμούς δεν είναι πολλά, ακόμη και εάν στηριχθούν στην αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική της αγοράς και στην προσδοκία ότι τα χειρότερα είναι πίσω.

Θα έρθουν θετικά νέα....

-Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει ώθηση στις τράπεζες βελτιώνοντας τα έσοδα εκ τόκων έως 600 εκατ για τον κλάδο
-Στο α΄ τρίμηνο 2019 ορισμένες τράπεζες όπως η Εθνική θα εγγράψει 113 εκατ κέρδη από τόκους των 3 νέων ομολόγων του TITLOS οπότε η αδυναμία στα έσοδα της σε κάποιο βαθμό θα βελτιωθεί
Θα πληρώσει και για το ΛΕΠΕΤΕ ένα ποσό 32-35 εκατ ετησίως οπότε το καθαρό όφελος θα είναι 75-80 εκατ ευρώ για την Εθνική τράπεζα.
-Στις 5 Απριλίου στο Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για τα ANFAs ύψους 940 εκατ εξέλιξη που θα προσμετρήσει θετικά στην αγορά ενώ τα κεφάλαια θα διατεθούν για την μείωση του κρατικού χρέους.
-Στις 12-14 Απριλίου θα εξεταστεί στις ΗΠΑ και στην έδρα του ΔΝΤ το σχέδιο μερικής αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα έως 6,5 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ.
-Στις 26 Απριλίου θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ στα επίπεδα της Fitch.
-Έως στις 7 Μαΐου η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει νέο 3ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2%
-Έως τις 10 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ
-Μέσα Μαΐου η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα έχει εγκρίνει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για την μείωση έως και 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων μέσω τιτλοποίησης και έκδοσης ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
-Εκλογές στην Ελλάδα με επίκεντρο τις 26 Μαΐου, ευρωεκλογές όπου θα καταγραφεί και επίσημα όχι δημοσκοπικά η νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά των οποίων δεν θα είναι ακραία μεγάλη.
Νίκη της ΝΔ με 8 μονάδες διαφορά είναι μάλλον μια λογική εκτίμηση.

Όλα αυτά τα νέα συνηγορούν στην άνοδο του χρηματιστηρίου προς τις 800 μονάδες καθώς αυτός είναι ο νέος στόχος και οι τραπεζικές μετοχές έως +20% με +30% στο μέγιστο.
Οτιδήποτε πάνω από αυτό θα αποτελεί ακρότητα και ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να πέρει τα ρίσκα του και να αναλάβει τις ευθύνες του. 

Όμως δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα τις τραπεζικές μετοχές ορισμένες ήδη έχουν μπει στην υπερτιμημένη ζώνη η Eurobank είναι η ακριβότερη και έτσι εξηγείται γιατί δεν ακολουθεί το ράλι των υπολοίπων, έχει την πιο υγιή επενδυτική συμπεριφορά.
Η Πειραιώς αντιδρά με αυτόν τον τρόπο γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι μειώνεται ο εταιρικός κίνδυνος οπότε καλύπτουν το χάσμα κεφαλαιοποίησης με τις άλλες τράπεζες.

Το συμπέρασμα

Αγοράζει κανείς σε αυτές τις τιμές τράπεζες;
Αυτό ρωτούν πολλοί.
Η απάντηση είναι ότι τα ανοδικά περιθώρια είναι ελεγχόμενα, δεν δικαιολογείται άλλο ράλι διαρκείας.
Μεταξύ 800 μονάδων και 738 μονάδων είναι άνοδος +8% για τον Γενικό Δείκτη και αυτό ίσως είναι ο νέος στόχος της αγοράς.
Ως προς τα ομόλογα η άνοδος των CDS λόγω Τουρκίας δεν προβληματίζει.
Θα ανακάμψουν οι τιμές των ομολόγων στην Ελλάδα και θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις.
Σε γενικές γραμμές ακόμη και εάν υπάρξει διόρθωση πολύ σύντομα...η αγορά θα συνεχίσει ανοδικά...
Το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει το ρίσκο να αγοράσει τράπεζες σε αυτές τις τιμές...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης