Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bank of Ireland: Ακόμη και εάν φύγουν 83 δισ ευρώ NPEs από τις ελληνικές τράπεζες η οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη

Bank of Ireland: Ακόμη και εάν φύγουν 83 δισ ευρώ NPEs από τις ελληνικές τράπεζες η οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη
Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ είναι η λύση στα τραπεζικά προβλήματα ανέφερε το στέλεχος της bank of Ireland.
Ακόμη και εάν φύγουν 83 δισ ευρώ NPEs από τις ελληνικές τράπεζες η οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη εκτιμάει στέλεχος της Bank of Ireland η οποία πέρασε μια μεγάλη περίοδο εξυγίανσης των δανειακών της χαρτοφυλακίων όπως και η Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο bankingnews αναφέρει τα εξής «η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν ορισμένες δομικές διαφορές μια εξ αυτών είναι ότι το ΑΕΠ της Ιρλανδίας κινείται σε επίπεδα υψηλότερα της Ελλάδος.
Η Ιρλανδία έχει 76 χιλιάδες κατά κεφαλήν εισόδημα και ΑΕΠ οριακά μεγαλύτερο από την Ελλάδα παρ΄ ότι είναι σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού.
Το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας είναι το υψηλό ΑΕΠ το οποίο κινείται σταθερά πάνω από 3%.
Για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και οι διαχειριστές που θα αναλάβουν την διαχείριση των NPEs χρειάζονται υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για δύο βασικούς λόγους
1)Για να αποκτήσουν αξία οι εξασφαλίσεις και να αυξηθεί η πιθανότητα μετατροπής κόκκινων δανείων σε ενήμερα
2)Το σημαντικότερο με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι σταθερά θετικός δημιουργώντας και νέα έσοδα στις τράπεζες.
Σε ένα περιβάλλον μέτριου ρυθμού ανάπτυξης τα περιθώρια βελτίωσης των NPEs ελαχιστοποιούνται και προφανώς θα απαιτηθεί πολύς περισσότερος χρόνος για την εξυγίανση.
Εάν οι τράπεζες σήμερα στην Ελλάδα έβγαζαν από τους ισολογισμούς τους 83 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα το πρόβλημα θα έμενε στην οικονομία.
Πρακτικά οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα ήταν παγιδευμένοι καθηλώνοντας την οικονομία και εγκλωβίζοντας στην στασιμότητα τις τράπεζες.
Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ είναι η λύση στα τραπεζικά προβλήματα» κατέληξε το στέλεχος της bank of Ireland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης